Miljoeneninvestering in niet bestaande luchthaven
Afrikaanse oplichtingspraktijken verlopen doorgaans op dezelfde manier. Daders beloven hun slachtoffers miljoenen euro’s, terwijl deze investeerders vervolgens financieel geruïneerd achterblijven. Het is wonderbaarlijk te noemen dat deze daders hier in veel gevallen gewoon mee wegkomen. Dat is te danken aan de autoriteiten die in Afrika weinig grip hebben op dit soort misdaden.
Eén van de grootste oplichtingszaken, waar Emmanuel Nwude dus bij betrokken was, werd echter wél aangepakt door de autoriteiten. Dat is erg knap, want Nwude had de bankfraude tot in de puntjes uitgedacht. De beroepsoplichter deed zich voor als de toenmalige gouverneur van de Nigeriaanse centrale bank, genaamd Paul Ogwuma. Onder die naam wist hij de directeur van Banco Noroeste ervan te overtuigen om 242 miljoen dollar te investeren in een nieuwe luchthaven in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.
Nwude beloofde bankdirecteur een torenhoge commissie
Emmanuel Nwude heeft weinig verstand van zaken en beschikt bovendien niet eens over een schooldiploma. Desondanks kwam hij overtuigend over bij de Nigeriaanse bank. Wel had Nwude daar een aantal hulpmiddelen voor nodig. Zo wist hij mededirecteur van de Union Bank te worden, een van de allergrootste banken van Nigeria. Op die manier kreeg hij toegang tot geclassificeerde informatie en kwam hij bovendien in contact met de bankdirecteur Nelson Sakaguchi. Deze directeur is een vriend van de belangrijkste aandeelhouders van de Braziliaanse bank Banco Noroeste. Emmanuel Nwude wist Sakaguchi ervan te overtuigen dat hij plannen had om een luchthaven te bouwen in de stad Abuja. Nwude beloofde in dat verhaal interessante investeringsmogelijkheden aan de vermogende bankdirecteur. De beroepsoplichter vertelde dat Sakaguchi een torenhoge commissie zou ontvangen als de deal daadwerkelijk tot stand zou komen. Die financiële verleiding kon de Afrikaanse bankdirecteur kennelijk niet weerstaan!
Diefstal van honderden miljoenen
Nelson Sakaguchi betaalde maar liefst 191 miljoen dollar in contanten en de rest in de vorm van een uitstaande rente. Vervolgens wachtte hij rustig af op de bouw van de beloofde luchthaven. Dit was slechts het begin van de grootse plannen van Nwude. In de jaren tussen 1995 en 1997 stal hij honderden miljoenen weg van Banco Noroeste. Dat geld werd uiteraard niet geïnvesteerd in een vliegveld, maar Nwude deed een heleboel beleggingen in de vastgoedwereld.
In 1997 kwam er echter een einde aan deze jarenlange diefstal. Banco Santander, een andere grote bank in Afrika, had interesse om Banco Noroeste over te nemen. Toen kwam aan het licht dat de helft van het kapitaal van de Braziliaanse bank zich ‘ongecontroleerd’ op de Kaaimaneilanden bevond. Vervolgens werden er in meerdere landen grote onderzoeken ingesteld.
Bankfraude kwam aan het licht
De gigantische bankfraude werd, tot spijt van Emmanuel Nwude, ontdekt. Dit leidde tot het faillissement van de Braziliaanse bank in 2001. Nwude ontkwam uiteraard niet aan een passende straf en werd gearresteerd in de Nigeriaanse stad Lagos. Ook zijn handlangers werden in de boeien geslagen en veroordeeld tot een gevangenisstraf. Een gedeelte van de bezittingen werd vervolgens teruggegeven aan de bank. Ondanks deze arrestatie bleef Emmanuel Nwude ontkennen ooit iets van de Nigeriaanse bank gestolen te hebben. Hij beweerde dat hijzelf werd opgelicht. Nwude ondernam daarom juridische stappen om de bezittingen weer terug te krijgen. Dat ging echter niet gemakkelijk en de beroepsoplichter stuitte telkens weer op juridische hindernissen.