Wat is fexting?
We kennen het allemaal: je partner heeft iets gedaan wat je eigenlijk niet lekker ligt. In plaats van te wachten tot jullie elkaar thuis zien, pak je je telefoon erbij en stel je snel een berichtje op. Dat is ook een stuk makkelijker, want je kunt via een berichtje precies zeggen wat je wilt en nadenken over hoe je het wil brengen. Het is natuurlijk ook een hele directe manier van communiceren. Toch gaat dit vaak fout en loopt het helemaal uit op een ruzie. Dit is wat relatieexpert Hayley Quinn fexting, fight-texting, noemt.
We zijn altijd en overal met elkaar in contact
Fexting is echt een ding van tegenwoordig. We hebben de hele dag onze telefoons bij de hand en er is dus ook constante communicatie. We spreken elkaar de hele dag door, ook als we eigenlijk iets anders moeten doen. Dit is ontzettend handig, want je kunt zo ook snel, efficiënt en effectief dingen regelen.
We zijn er inmiddels al zo aan gewend geraakt dat we ons ook snel irriteren als iemand niet direct een berichtje terugstuurt. Als je iets dwarszit in een relatie, kun je dus ook direct de ander een berichtje sturen. Dit vinden we ook makkelijker, want berichten zorgen ook voor een bepaalde afstand. Als je dan iets lastigs wilt bespreken, doen we dat al snel via deze weg, want we gaan liever confrontatie uit de weg.
Toch is er veel ruimte voor miscommunicatie
Toch loopt dit vaak uit op ruzies. Dat komt omdat berichtjes toch niet hetzelfde zijn als face-to-facecommunicatie. Sterker nog, het heeft een hele ander pakket met sociale cues en regels, dat ook nog eens per persoon kunnen verschillen. Het is moeilijk in te schatten hoe iemand zich voelt, vooral omdat getypte woorden geen intonatie heeft.
Er zijn geen gezichtsuitdrukkingen of echte emoties om te evalueren. Dit maakt online communicatie best wel lastig. Ook is er ontzettend veel ruimte voor ruis; de ‘ruimte’ tussen wat er in je hoofd zit, wat er in het bericht komt en hoe de inhoud van het bericht weer wordt geïnterpreteerd bij diegene die het leest. Al deze factoren zorgen er ook voor dat het lastig inschatten is hoe iemand iets daadwerkelijk bedoelt. Als je dan ook nog eens kwetsbare en confronterende dingen gaat bespreken, loopt dit vaak uit op ruzie.
Hoe het dan wel moet in plaats van fexting
Alhoewel communiceren via online berichtjes misschien niet de meest makkelijke manier is, is het natuurlijk niet zo dat je helemaal geen frustraties kan of mag uiten. Datingexpert Sarah Louise Ryan zegt dat je fexting ook anders kan benaderen. Zo hebben individuen verschillende verwerkingssnelheden. Omdat je bij online communicatie juist die ruimte hebt om goed na te denken over wat je typt, kan dit zorgen voor een goede manier van communiceren en co-regulatie. Maar dit kan alleen maar werken als je voldoende empathie hebt en je jezelf in de schoenen van de ander kan verplaatsen.