Wat is kaviaar?
Kaviaar zijn visseneitjes, die zalig zijn om te eten. Het staat ook wel bekend als het zwarte goud, vanwege de hogere prijs en de schaarsheid van het product. Kaviaar zijn onbevruchte eitjes van de steur, en wordt als een absolute delicatesse gezien. De eersten die in de geschiedenis kaviaar aten, dat waren Perzen. Zij geloofden dat dit een stimulerende werking had op hun uithoudingsvermogen, en dat hun potentie door het product verbeterd zou worden.
Wat maakt kaviaar zo prijzig?
De eitjes van de steur zijn zeldzaam. Deze vissoort legt namelijk niet heel veel eitjes. Het kan wel 10 tot 15 jaar duren voordat de eieren van de steur gereed zijn. Daarnaast: de steur is een bedreigde diersoort, en om kaviaar te krijgen moet er behoorlijk gekweekt worden. Dit is een behoorlijk langdurig proces, wat de prijs van de visseneitjes behoorlijk omhoog doet schieten.
Soorten kaviaar
De eitjes van de steur worden gezien als het echte kaviaar. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen een aantal soorten. Zo heb je beloegakaviaar van de Europese huso. Deze eitjes hebben een zilverachtige tot zwarte kleur. Ook heb je asetrakaviaar. Deze komt van de diamantsteur en is zwart tot groenachtig grijs. Daarnaast heb je ook nog sevrugakaviaar. Deze komt van de spitsneussteur en is donkergrijs van kleur. Als laatste heb je ook nog kalugakaviaar van de Siberische huso.
Afhankelijk van de soort verschillen de prijzen behoorlijk. De goedkopere soorten kaviaar vind je vanaf 1.600 euro per kilo, maar de prijzen kunnen behoorlijk oplopen. Zo betaal je voor sommige soorten meer dan 4.000 euro per kilo.
Toch zijn er ook nog een aantal andere varianten op de markt. Deze soorten ‘imitatiekaviaar’ mogen officieel niet de naam kaviaar dragen. Deze kunnen bijvoorbeeld van lompvis, zalm of forel zijn.
Hoe eet je het?
Wanneer je een hap kaviaar neemt, is het belangrijk om dat met het juiste eetgerei te doen. Je wil uiteraard voorkomen dat door het verkeerde eetgerei de smaak van je dure eitjes wordt aangetast. Je hebt speciale lepels voor kaviaar, gemaakt van parelmoer, bot of kristal. Heb je deze niet bij de hand? Een houten op plastic lepel werkt dan ook prima. Gebruik in ieder geval geen normale ijzeren of zilveren lepel. Deze tast de smaak aan. Zorg dat de kaviaar goed gekoeld is voor de ultieme smaaksensatie.
Leg eerst een schepje op de bovenkant van de hand, tussen wijsvinger en duim. Allereerst breng je de kaviaar even naar de neus, en adem je zo even de aroma’s in. Proef hierna een kleine hoeveelheid met het lepeltje. Je kan de kaviaar beter over de tong laten rollen, dan dat je er op kauwt. Wanneer je kauwt gaan sommige smaken verloren, en verpest je de unieke structuur. Een populaire manier om kaviaar te eten is met de blini en zure room.
Wat drink je erbij?
Nu je hebt geleerd hoe je kaviaar moet eten, is natuurlijk de vraag: wat drinken we erbij? Een goede optie is de combinatie van kaviaar en vodka. De vodka zorgt ervoor dat de smaken van de kaviaar worden aangevuld en reinigt daarnaast je gehemelte. Wanneer je een iets minder sterk drankje erbij wilt drinken, dan is de combinatie van kaviaar en champagne ook zalig. Ook een ander flesje bubbels of een drogere witte wijn gaat uitstekend met kaviaar samen.
Kaviaar is niet het allerduurste product. Er zijn een hoop producten waar je in ieder geval een heel stuk meer voor betaalt. Dit is bijvoorbeeld het duurste product in de supermarkt.