Laten we voorop stellen dat over smaak niet te twisten valt en dat iedere man zelf mag bepalen wat voor horloge hij koopt en draagt. Echter zijn er enkele horloge-mythes die we in de wandelgangen, op verjaardagen en op het internet lezen die simpelweg niet kloppen. Dit zijn de meest voorkomende:
De beste horloges komen enkel van de bekendste merken
Enkel een Rolex, Breitling of Patek phillipe zijn kwaliteitshorloges. Misschien was dit tientallen jaren geleden zo. Toentertijd hadden enkel de ‘heritage’ merken fabrieken in Zwitserland waar de ware kwaliteitsproducten werden gemaakt. De technologie tot het produceren van een kwaliteitshorloge is toegankelijker geworden. Hierdoor maken premium-fashion merken tegenwoordig ook kwalitatief hoogwaardige horloges, in eigen fabrieken in Zwitserland. Er wordt nog veel Chinese meuk gemaakt door vele merken, maar niet enkel de bekendste merken maken goede horloges. Onthoud dat. Of je bij een fashion horloge hetzelfde gevoel krijgt als bij een Rolex is echter weer een compleet ander verhaal.
Een echte man koopt een mechanisch horloge
Wanneer iemand deze uitspraak maakt op een verjaardag, vraag dan om een onderbouwing. Grote kans dat de persoon in kwestie met z’n mond vol tanden staat. Vroeger waren er enkel mechanische horloges. Tot de introductie van de quartz. Door de intrede van de quartz was de wereld van Zwitserse mechanische horloges in rep en roer. Het antwoord op de quartz was dat de Zwitserse merken zich als luxury items positioneerden, enkel weggelegd voor de rijken der aarden. Dus ja, je mechanische horloge is duurder, maar er is niks mis met een wel ontworpen quartz horloge. Wederom: of je bij een quartz hetzelfde gevoel krijgt als bij een mechanisch horloge is een ander verhaal.
Je kan een man beoordelen op zijn horloge
In de jaren 80 werd men in de vergaderruimte gecategoriseerd op basis van het glanzende item wat om de pols hing. Echter droeg men in die tijd veelal ook allemaal hetzelfde gestreepte kostuum, waardoor een horloge dé manier was om je te onderscheiden. Tegenwoordig kunnen we ons op zoveel meer manieren onderscheiden, waardoor we niet enkel één show-off item nodig hebben. We combineren ons horloge met de rest van onze outfit. Dit wil niet zeggen dat de ware klassieker mogen ontbreken.
‘The bigger the watch, the bigger the man’
Dit was misschien in 2001 een trend, maar nu zeker niet meer. Waar je af en toe nog een man voorbij ziet lopen met een horloge zo groot als de gemiddelde wand-klok melden we je bij deze dat je als man zijnde niet enkel grote horloges hoeft te dragen. Een subtieler model kan bijzonder stijlvol staan. Laat je inspireren door de deze klassiekers: