Wat zijn de gemiddelde kosten om je huis te isoleren?
Van de in totaal 8 miljoen woningen in Nederland zijn er zo’n 2,6 miljoen woningen na 1992 gebouwd. Deze woningen zijn redelijk goed geïsoleerd. Maar de overige 5,4 miljoen woningen van 30 jaar of ouder zijn slecht geïsoleerd. De totale investeringskosten bedragen dan ook zo’n 88 miljard euro om te voldoen aan de huidige isolatiestandaard. Dan pas zijn deze woningen in staat om van het gas af te gaan. Het isoleren van een huis is ontzettend duur. Gemiddeld kost het bijna 19.000 euro om het dak, de vloer, de gevel, de deuren en het glas te isoleren. Wat bepaalt deze hoge kostenpost en is dat het waard?
Het soort woning speelt een grote rol
Het soort woning waar je in woont speelt een grote rol bij de kosten van het isoleren. Zo betaal je zo’n 22.000 euro in het geval dat je in een twee-onder-een-kap woning woont. Mensen met een vrijstaande woning betalen logischerwijs het meeste. Die kunnen kosten verwachten van 33.000 euro. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot 70.000 euro.
Je bent stukken goedkoper uit wanneer je een tussenwoning of hoekwoning wil laten isoleren. Een tussenwoning kost 16.500 euro en een hoekwoning 17.000 euro. De goedkoopste soort woning om volledig te isoleren is een appartement. De kosten voor het laten isoleren van een appartement bedragen zo’n 11.000 euro.
De voordelen van een geïsoleerde woning
Het laten isoleren van een huis kost gemiddeld ontzettend veel geld. Maar een geïsoleerde woning kent ook vele voordelen. Zo bespaar je tot wel 25 procent op gas – of elektriciteitsverbruik bij het verwarmen van de woning. Ook verlaag je de CO2 uitstoot, waarmee je het milieu voordeel doet en ook jezelf. De waarde van je woning zal namelijk ook toenemen. Nog een voordeel van een geïsoleerde woning is dat de temperatuur in het huis gelijkmatiger is verdeeld waardoor je fijner zal wonen.
Wil jij jouw tuin een upgrade geven voor de aankomende zomer begint? Lees dan ook hoe duur het is om een privézwembad te laten bouwen.