Misschien zal je in eerste instantie helemaal niet aan de verschillende knoppen denken om het toilet door te trekken. En als je ze de knoppen bekijkt, zul je waarschijnlijk denken dat ze allebei met een verschillende volumes water je behoefte wegspoelen. Dat is ook correct! Maar wist je dat sommige mensen helemaal niet weten dat er verschil? Dat is natuurlijk hartstikke zonde als het om waterverspilling gaat.
Waar komt het schone toiletwater eigenlijk vandaan?
Het water dat gebruikt wordt voor het toilet is hetzelfde water als het schone drinkwater dat uit de kraan komt, maar dan vanuit een andere leiding. Nu zul je je misschien afvragen waarom we eigenlijk schoon water gebruiken om door te spoelen. Het antwoord op deze vraag ligt alleen niet zo simpel: er zouden twee keer zoveel waterleidingen moeten komen en ook moet alles in huis helemaal omgelegd worden. Het kan dan ook zijn dat het niet-schone water in de leiding bij de kraan terecht komt, waardoor je bij inname behoorlijk ziek kan worden. Voor de veiligheid gebruiken we dus het schone water uit de waterleidingen dat weer afkomstig is uit grondwater (regen en rivierwater).
Het verschil tussen de kleine en de grote knop van het toilet
Verschillende wc-behoeften vragen ook om verschillende hoeveelheden water. Daarom is het ontzettend praktisch om een wc te hebben met zowel een kleine als een grote doorspoelknop. Maar hoeveel verschillen de water eenheden dan precies? Gemiddeld spoelen toiletten met de grote knop zo’n zes liter water door. De hoeveelheid in combinatie met de kracht van het water is genoeg om zelfs de grootste behoefte goed door te spoelen. De kleine knop spoelt ongeveer de helft van het water van de grote knop door de wc, dus die hoeveelheid ligt zo rond de drie liter. Natuurlijk zal dit per toilet wat kunnen verschillen, maar de grote knop zal vrijwel altijd twee keer zoveel water doorspoelen. Je kunt je vast voorstellen dat het dus behoorlijk zonde is om de kleinere behoeften door te spoelen met de grote knop omdat er dan toch nog aardig wat water verloren gaat.
Volgens het MMC gaan we zo’n zeven keer per dag naar de wc. Laten we even uitgaan dat het één keer een grote boodschap is en zes keer een plasbezoekje. Wanneer je die zes keer onnodig de grote knop gebruikt, houdt dat in dat je dus zo’n 18 liter schoon water per dag verspilt. Zonde. Financieel zal je daar niet heel veel van merken, maar toch is het goed om daar rekening mee te houden. Alle kleine beetjes helpen tenslotte.