Onnodige fouten in een relaties die zorgen voor ruzies
In het leven horen discussies en meningsverschillen. Dit kan zowel voor komen in een vriendenkring of een familie, als in een relatie. Zolang dit niet een routine is dat zich om de paar minuten herhaalt, zal dit hoogstwaarschijnlijk de band tussen jou en je partner niet verslechteren.
Maar wat als je het gevoel hebt dat je de discussie eigenlijk had kunnen voorkomen, simpelweg omdat je voor je actie drie seconden langer had moeten nadenken? Wij geven je de 5 onnodige fouten in relaties waar veel ruzies door ontstaan. Gebruik het in je voordeel.
1. Overhaaste conclusies trekken
Het te overhaast een conclusie trekken is misschien wel een van de meest voorkomende fouten in relaties, dat zorgt voor een ruzie. Een emotionele reactie geef je vaak op het moment en is dus lastig te voorkomen. Hoewel een reactie je veel vertelt over hoe je jezelf voelt, kan het soms ook leiden tot verkeerde conclusies of uitspraken waar je achteraf misschien wel spijt van kunt krijgen. Zit je hoog in je emotie tijdens een ruzie met je partner en sta je bijna op het punt al je irritaties en gedachtes uit te schreeuwen? Tel dan even tot drie en verwerk je emotie. Op het moment dat je rustiger bent maak je minder snel een overhaaste beslissing.
2. Het altijd gelijk willen hebben
Je kunt niet altijd gelijk hebben, dat is nu eenmaal een feit. Sta je ergens anders in dan je partner, dan kan dat. In een relatie is het heel gewoon niet altijd op een lijn te zitten. Respecteer elkaars standpunten en probeer je partner niet te bewijzen dat alleen jouw mening goed is. Blijk je achteraf toch gelijk te hebben? Probeer dan het ‘Ik zei je het toch’-moment te vermijden. Koester je ego en zet voor eventjes je mannelijke overwinnings trots opzij. Op deze manier zorg je ervoor dat de relatie niet uitloopt op een mislukking.
3. Elkaar niet genoeg vragen stellen
Verwarring over een situatie of onduidelijke communicatie kan leiden tot een ruzie. Heb je het gevoel dat jij en je partner elkaar niet goed begrijpen? Stel haar dan gewoon wat vragen om onduidelijkheid op te helderen. Zet je hoge emotie even stil en gun haar de tijd zich volledig te uiten. Voelt ze zich gehoord? Dan zal de woede vanzelf afnemen.
4. De emotie van een ander niet begrijpen
Ieder mens heeft wel eens zijn of haar dag niet. Dat is heel gewoon. In een relatie is het wel goed te observeren waarom jouw partner reageert hoe ze reageert. Heb je het gevoel dat jij de hele dag al niks goed kan doen en er continu op je wordt gesnauwd? Hoewel het begrijpelijk is dat je hierop zou reageren uit emotie, is het verstandig rustig te blijven en na te gaan waarom je partner zo reageert op je. Misschien kreeg ze veel kritiek op het werk of zit ze gewoon niet zo lekker in haar vel.
5. Veel praten en te weinig luisteren
Hoe in de ene relatie de twee ontzettend op elkaar lijken, vraag je jezelf bij sommigen af hoe zij ooit bij elkaar zijn gekomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij ontzettend dominant bent en je niet op je mondje bent gevallen, terwijl de ander wat introverter is en minder van haar stem wil laten horen. Heb je een meningsverschil of een discussie? Gebruik dan niet jouw eigenschappen tegen die van haar, zodat ze niet de kans krijgt haar mening te geven. Veel praten betekent vaak weinig luisteren. Zorg er daarom voor dat jullie elkaar laten uitpraten in een gesprek en open staan voor een andere mening. Op deze manier red jij je relatie.