In The Mole staat een gevaarlijke undercover-missie centraal
Je moet er maar net zin in hebben en het durven: een undercover operatie van maar liefst tien jaar. En dat ook nog eens in de dictatuur van Noord-Korea. In de documentaire The Mole is dit echter precies wat er gebeurt. De documentaire bestaat uit twee delen en is geregisseerd door Mads Brügger.
Regisseur speelt een gevaarlijk spel
Waarom Mads Brügger zelf niet koos om te infiltreren in Noord-Korea? Dat komt doordat hij niet meer welkom is in het land. Hij maakte namelijk eerder al de film The Red Chapel. Daarin deed hij zich samen met twee Deense comedians alsof ze een klein theatergezelschap waren dat in Noord-Korea was voor een uitwisseling. Eigenlijk was dat een dekmantel voor een onthullende documentaire over hoe het er in Noord-Korea aan toegaat. Met The Mole gaat Brügger dus nog een stap verder.
Infiltrant ontdekt in The Mole waarheid over Noord-Korea
Voor zijn nieuwe documentaire schakelde de regisseur de hulp in van een infiltrant. Dit is Ulrich Larsen, een Deense chefkok die werkloos is. Ulrich infiltreert eerst in de KFA (de Korean Friendship Association). Dit is een organisatie, bestaande uit 34 landen, die een beter contact met Noord-Korea nastreven. Het duurt niet lang voordat Ulrich zich steeds meer hogerop werkt. Hij raakt bevriend met de leider van de KFA en ontmoet veel hoge piefen uit Noord-Korea. Zo komt hij in The Mole al gauw achter geheimen die te maken hebben met drugs, wapenhandel en contracten die landen met Noord-Korea aangaan, ook al weten ze dat het land regels niet altijd naleeft.
Al gauw krijg je als kijker de vraag: overleeft Ulrich dit wel? De twee afleveringen van The Mole zijn te kijken via 2Doc en NPO. Daarin komt de duistere waarheid beetje bij beetje aan het licht.