Steeds meer atleten kiezen voor een veganistisch dieet. Wij kunnen ons moeilijk voorstellen hoe dit te combineren is met sport, aangezien in dierlijke producten juist veel belangrijke eiwitten en vetten zitten. GQ interviewde bodybuilder Torre Washington die uitgegroeid is tot kast, en dat terwijl hij een veganistisch dieet volgt. Dat inspireerde ons om het volgende artikel te schrijven.

Waarom is dit belangrijk?

De vleesconsumptie springt z’n spuigaten uit. En dat terwijl de vleesindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld is. Uit de documentaire Meat The Truth blijkt dat de vee-industrie veertig procent meer CO2 uitstoot dan al het verkeer samen. Het mest en de gebruikte bestrijdingsmiddelen in de industrie zijn grote veroorzakers van zure regen dat bossen aantast. Daarnaast wordt er waanzinnig veel water verspild tijdens de productie van vlees. Dus misschien is er wel iets voor te zeggen om de vleesconsumptie te minderen, hoe lekker het ook is.

Maar hoe kan je zonder dierlijke producten toch je sportprestaties en doelen behalen? Nou, zo.

Vergeet je benzine niet

Je hebt koolhydraten nodig. Dit is de brandstof van je lichaam. Zonder koolhydraten onderdruk je jouw metabolisme. Maar probeer wel vetarme producten binnen te krijgen. Skip bewerkt voedsel voor fruit, granen, groenten en noten.

Vergeet je herstel niet

Dit is waarschijnlijk het grootste struikelblok voor veganistische en vegetarische sporters – hoe krijg je voldoende eiwitten binnen? Genoeg plantaardige voedingsmiddelen bevatten een hoge dosis proteïne. Natuurlijk, niet zoals in kip en vis, maar kikkererwten, peulvruchten en noten zijn rijke bronnen van eiwit. Niemand wil veranderen in een quinoa-kutje, maar ook quinoa is een bron waar je uit kan putten, aangezien er zestien gram eiwit per honderd gram in zit. O, je hebt ook nog het wondermiddel spirulina. Een plantaardig product wat per honderd gram zestig gram eiwit bevat.

veganistisch

Daarnaast is meten weten. Eerder schreven we al over het opstellen van het juiste voedingsschema, waar ook aanbod komt hoeveel eiwitten je nodig hebt om je herstel na het sporten te optimaliseren. Bereken het. Zoveel is het namelijk niet. Neem dus niet onnodig veel eiwitten, want je hebt er geen drol aan.

Mocht je toch je moeite hebben met het binnen krijgen van de juiste hoeveelheid proteïne, kan je het uiteraard aanvullen met eiwitpoeder. Een veganistische variant, zoals Vegan Blend van MyProtein.

Kom aan voldoende calorieën

Een ander gevaar van enkel groente en fruit eten, is dat het moeilijk is om genoeg calorieën binnen te krijgen. Vetrijke producten willen helpen je calorie-inname te boosten. Je redder in nood hier is pindakaas. Maar ook andere noten, zoals walnoten, zijn een goede bron van vetten. En avocado, maar dat is geen noot. Go get some.

Houd je training kort en intens

Door langere trainingen zal het lichaam meer behoefte hebben aan een grotere hoeveelheid eiwit. Houd daarom je training kort, maar intens. Hier zal je spieropbouw niet aan onderdoen.

Conclusie

We gaan niet voor je liegen, maar het binnenkrijgen van genoeg proteïne is een moeilijkere opgave als veganist. Toch is het goed te doen. Het vereist wat gedragsverandering en doorzettingsvermogen. Geen kaas eten wordt een hel, maar iets goed doen voor de wereld zal zeker voldoening geven.

Lees hier hoe jij als veganist naast je macro’s aan ook voldoende micro’s komt!