Nederlandse podcast

We hebben in Nederland best wat leuke podcasts. We hebben er een paar uitgekozen die verschillen in onderwerp per podcast. Een paar titels van eigen bodem in de lijst gaan over waargebeurde misdaadzaken. Er zit een aangrijpende podcast over het kalifaatmeisje tussen. Maar misschien is de online reeks van tijdschrift Quest over boeiende wetenschappelijke vragen wel meer wat voor jou. Of de podcast van Anna Drijver over films en series.

Brand in het Landhuis

Dit is misschien wel de meest spraakmakende, populairste podcasts van Nederlandse bodem. De zaak waar deze podcast omdraait is al even berucht. Het Landhuis in kwestie is het landhuis van Ewald Marggraff. Dit pand brandde op 7 december 2003 volledig uit. De excentrieke Brabantse miljonair liet hierbij zelf tragisch genoeg het leven. Ten tijde van de brand zou er in het huis een kunstcollectie van zo’n 500 schilderijen aanwezig geweest zijn. Ook bezat Marggraff naar verluidt een vermogen van 160 miljoen euro. Van zowel de collectie als het vermogen was geen spoor te ontdekken. Deze podcast probeert de waarheid boven tafel te krijgen. Was het een ongeluk? Of is er opzet in het spel? Is de collectie verbrand of niet? Host van deze NTR-podcast is Simon Heijmans.

Podcast

Kofferbakmoord

Deze podcast van de NTR draait rondom de onopgeloste moord op de 31-jarige Ralf Meinema. Zijn lijk werd in 2017 in de kofferbak van zwarte Mercedes gevonden, die in het Sieltjeskanaal terecht gekomen was. Wat is hier gebeurd? Waarom moest Meinema dood, wat was daar de aanleiding voor? Het was zo’n vriendelijke, ruimhartige man. Het is een zaak die de gemoederen in Drenthe nog altijd bezig houdt. Met deze podcast duik je dieper in op de zaak. De vier afleveringen duren ieder zo’n twintig minuten.

Camera Loopt

Krijg jij maar geen genoeg van Anna Drijver in UndercoverCamera Loopt is Anna’s speeltuin, waarin ze uitgebreid haar liefde voor films en series tot uiting kan laten komen. Ze acteert in films en series, maar ze schrijft ze ook. In deze reeks wil zij erachter komen hoe dat werkt bij andere scenaristen om daar van te leren. Hoe gaan zij te werk? Waar letten ze op? Welke valkuilen moeten vermeden worden? Wat kom je tegen op de set? Met enige regelmaat – enige, want soms duurt het een week, soms 12 dagen – verschijnen er nieuwe afleveringen, er zijn er tot op heden zestien.

Podcast

Laura H.

Deze podcast van SCHIK gaat over Laura H., die ook wel bekend staat als ‘het kalifaatmeisje.’ Zij woonde als meisje in Zoetermeer toen ze ineens afreisde naar het kalifaat in Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Vooroordelen zijn makkelijk opgevat. In 2016 keerde ze verslagen en gedesillusioneerd terug naar Nederland. In vier afleveringen wordt in deze podcast haar verhaal en wat ze allemaal heeft meegemaakt uitgelicht, van haar bekering tot de islam tot haar partner die haar mishandelde. Onder andere Laura zelf en haar vader komen aan het woord.

Questcast

In samenwerking met BNR maakt het wetenschappelijke tijdschrift Quest deze podcast. De presentatie wordt verzorgd door Robin Rotman van BNR en Frank Beijen van Quest. Iedere twee weken komen zij met een nieuwe afleveringen waarin ze op zoek gaan naar mogelijke wetenschappelijke antwoorden op intrigerende vragen. Vragen zoals ”Moet de mens naar Mars?”, ”Hoe ver willen we gaan met het sleutelen aan ons DNA?”, ”Schuilt in ieder mens een moordenaar?” en ”Kunnen we straks onze herseninhoud uploaden?”

Questcast

Engelstalige podcast

True crime is blijkbaar een dankbaar onderwerp voor podcasts, want opvallend veel podcasts, zeker van enige mate van kwaliteit, zijn gecentreerd rond dit thema. Voor de Engelstalige podcasts geldt dit ook zeker. Daarom volgen er hier een aantal true crime-titels. Maar er is meer. Een spraakmakende serie waarin breeduit over alle omliggende thema’s gesproken wordt. Of een zeer populaire show waarin alledaagse mysteries opgelost worden.

Mystery Show

Deze podcast is al iets ouder, maar zeker niet minder de moeite waard, in tegendeel. Door meningsverschillen bij de makers zijn er tot op heden maar zes afleveringen gemaakt. Host van de serie is Starlee Kine. In iedere aflevering neemt Starlee een kleiner mysterie op sleeptouw. De mysteries kunnen niet alleen met social media opgelost worden, er moet ook fysiek speurwerk gedaan worden. Aflevering drie in het bijzonder gooide hoge ogen toen deze uitkwam.

Mystery Show

Serial Killers

Goed, op naar de true crime. Op dit gebied hebben internationale podcasts ook wel het een en ander te bieden. Voor fans van Mindhunter is Serial Killers een absolute aanrader. Op vermakelijke wijze wordt ingezoomd op het psychologische aspect, in het brein van seriemoordenaars. Vanuit de criminologie wordt via het psychologische profiel geprobeerd meer inzicht te krijgen in de beleefwereld van een seriemoordenaar. Van Serial Killers verschijnt er iedere maandag een nieuwe aflevering. De reeks wordt gepresenteerd door Greg Polcyn en Vanessa Richardson.

 

Criminal

Criminal werd in januari 2014 gelanceerd en is goed ontvangen. Het is de podcast die misdaad opvat als iets sociologisch, historisch en zelfs iets antropologisch. Simpel gezegd, stelen en andere dingen die niet mogen is iets dat wij als mens door de eeuwen heen nu eenmaal doen. In deze serie worden kleinere en grotere criminelen geïnterviewd over hun vergrijpen en misdaden. Het is een van de podcasts die het beste ingaat op de basis van misdaad, waarom mensen misdaden begaan.

Uncover: The Village

Uncover: The Village gaat niet over Greenwich Village in New York, maar over the Village in Toronto. In deze gayscene was een seriemoordenaar midden jaren 70 gedurende acht jaar actief. Doordat de politie volhield dat er geen sprake was van strafbare feiten of aanleiding tot een onderzoek, kon hij ongestoord zijn gang. Er bleven homofiele mannen op mysterieuze wijze verdwijnen. Pas in 2018 werd een man opgepakt voor het plegen van de in totaal acht moorden. Presentator Justin Ling behandelt de gehele zaak in deze podcast.

Bekijk ook de meer dan duizend deals van Amazon deze dagen.