Stiekem weten we wel dat snoozen niet helpt
Vrijwel iedereen die de snooze button met enige regelmaat indrukt, weet dat snoozen toch nergens bij helpt. Hopen op een energiek wonder dat binnen 10 minuten jouw lichaam binnendringt en je met het grootste gemak uit bed tilt. Het klinkt nog belachelijker wanneer we het hardop zeggen. En toch doen we het, want man… wat voelen die 10, 20 of 30 minuten toch lekker voor die paar luttele seconde waarna ze plots voorbij zijn. Na één keer knipperen galmt het geluid van jouw alarm namelijk alweer door je kamer heen. Een goed voornemen: sneller opstaan om zo fitter de dag te beginnen. Het kan in het rijtje van illustere voornemens die bij de meerderheid het eind van januari niet eens zullen halen. Oh nee, daar waren we mee gestopt hè: die ‘goede voornemens.’
Of het nu 1 januari, 4 mei of half september is wanneer je dit leest. Zet je wekker zo laat mogelijk voor jezelf, stop met snoozen, sta op en begin je dag. Mocht dit niet genoeg motivatie zijn? dan zijn dit de wetenschappelijke feiten die dit punt onderbouwen en jou uit je bed moeten trekken.
Dit is waarom snoozen zo slecht voor je is
We zullen even beginnen bij de meest wetenschappelijke basis van slapen. Wakker zijn en slapen betreft geen aan-uit knop. Jouw nachtrust is een ingewikkelde cyclus van verschillende fases. We zullen je geen biologieles geven over de verschillende fases, maar belangrijk is de diepe REM slaap die elk mens nodig heeft om uit te rusten. Tevens is het deze REM slaap die het lastigst is om uit te ontwaken.
Mocht jij nu ’s ochtends wakker worden met te weinig slaap, dan klinkt die snooze button erg aantrekkelijk. Wat snoozen op zo’n moment echter doet is het gehele slaapproces weer in gang zetten vanaf het begin. Dit zorgt voor een het aanwakkeren van hormonen voor je diepe slaap. 10 minuten later zul jij dus het idee hebben alsof je middenin de nacht wakker wordt, volledig onwetend van wat er aan de hand is omdat jij op de kracht van je aangewakkerde hormonen met volle snelheid op weg was naar je diepste dromen.
Nog niet overtuigd? Wij mensen zijn erg goed in het koppelen van geluiden, gebeurtenissen en gevoelens aan gedachtes. Door je alarm elke keer weer te snoozen, zal je het geluid niet koppelen aan ‘OPSTAAN’, maar aan ‘nog een paar minuutjes’. Je kan zelf wel invullen wat hier zo slecht aan is toch?
Oké, snooze maar raak
Nu laten we het klinken alsof snoozen iets is waardoor jij je felbegeerde carrière misloopt, je doelen niet behaalt en alles kwijtraakt wat je liefhebt. Gelukkig is dat natuurlijk niet zo. Wanneer jij je 10 minuten snooze gebruikt om even rustig wakker te worden uit een relatief diepe slaap is er vrij weinig aan de hand. Gebruik die 10 minuutjes om je gedachtes en lichaam rustig op te laten starten en het opstaan makkelijker te maken. Gebruik die 10 minuutjes niet om tekortkomende slaap in te halen.
Wat kan onderzoek toch interessante dingen aan het licht brengen. Dit is het ideale leeftijdsverschil in een relatie.