Zet je eigen huis ‘slim’ in
Heb je een eigen huis, dan kan je daar slim mee omgaan om wat extra centjes binnen te harken. Wat heb je hiervoor nodig? Wanneer je zonnepanelen en een thuisbatterij hebt, dan ben je eigenlijk al halfway. De nieuwe ‘slimme’ thuisbatterijen doen hun naam zeker de eer aan. Deze betere batterijen slaan niet alleen de opgewekte energie op, maar hebben een slimme (zeg gerust ‘onwijs intelligente’) software waarmee ze automatisch kunnen handelen met de energie. Sick!
Hoe dit in zijn werking gaat, leggen we even haarfijn uit. Want interessant is het zeker. Overdag wekken jouw zonnepanelen energie op, die ze vervolgens opslaan in de thuisbatterij. Het ding is: overdag is er vaak ook meer energie nodig, soms zelfs meer dan er aangeboden wordt. Wanneer dit voorvalt, noemen we dat ‘netcongestie’. Dit houdt dus in dat er onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is om aan de vraag te voldoen. Maar ben jij overdag bijvoorbeeld aan het werk op kantoor, dan heb jij die opgewekte energie in jouw eigen batterij helemaal niet nodig. Dan is het tijd om te verkopen! De slimme batterij kan dit volledig zelf doen, automatisch, en vaak wordt er veel meer geld betaald voor deze energie dan het tarief dat jij zelf thuis moet aftikken. Kortom: jij verdient, zonder iets te doen.
Ook bestaat er nog iets als een onbalansmarkt. Dat houdt in dat er op een bepaald piekmoment veel vraag is, maar geen aanbod van leveranciers. Dit piekmoment moet razendsnel opgelost worden, binnen enkele milliseconden. Laat die thuisbatterij nou nét slim genoeg zijn om hier op in te kunnen spelen. Als je een beetje bekend bent met ‘vraag’ en ‘aanbod’, dan kan je al raden wat er in dit geval gebeurt: deze energie wordt verhandeld tegen een véél hogere prijs (soms wel acht keer meer dan de stroomprijs die jij zelf betaalt). Is dat even lekker!
Zonnepanelen aanschaffen zonder spaargeld? Hoe werkt dat?
We horen je al denken: en de aanschaf van de zonnepanelen en de thuisbatterij dan? Dat kost toch ook geld? Laten we daar eerlijk over zijn: dat klopt, maar minder dan je denkt. Het btw-tarief voor zonnepanelen is nog altijd 0%, wat het nog altijd een voordelige keuze maakt. Bovendien worden er verschillende duurzaamheidsleningen verstrekt. Maar er is meer. Je kan namelijk ook gebruik maken van een bouwdepot voor de aanschaf van zonnepanelen. Kortom, de keuze is reuze.
En wat betreft de thuisbatterijen, daarvoor kan je aanspraak maken op subsidies en ook dit kan je via financieren via de eerdergenoemde constructies. Je kan zelfs nog subsidie terugkrijgen van de overheid waardoor het nóg voordeliger wordt. Onze tip: de adviseurs van Atlas Power zullen jou goed op weg helpen. Zij zijn er al meerdere keren in geslaagd om de klanten te helpen met meer besparen dan de extra kosten voor de investering. Hoe dit werkt? Je koopt zonnepanelen en een thuisbatterij en je financiert dat met een duurzaamheidslening of een bouwdepot. Vanaf dag #1 zal je al geld besparen.
Maar let wel op: ook dit kost je maandelijks geld, aangezien het een lening is. Echter zullen de maandelijkse besparingen in energiekosten en de opbrengst van de verhandelde energie meer geld in het laatje brengen dan de kosten van die lening. Dit maakt het mogelijk om de investering snel terug te verdienen, en dat zonder eigen spaargeld te gebruiken. Klinkt als een no-brainer, toch?
Wil jij meer informatie over deze (letterlijk en figuurlijk) slimme investering? Check dan de website van Atlas Power voor meer info.
In samenwerking met Atlas Power