Charlene de Carvalho-Heineken

Voor wie in het weekend graag de groene flessen van het biermerk Heineken opentrekt is deze vrouw waarschijnlijk niet onbekend. Charlene de Carvalho-Heineken is namelijk de eigenaresse van de gigantische bierproducent die over de gehele wereld bekend is. Carvalho was in het verleden woonachtig in Noordwijk aan zee. Ze bezit daar het bekende stulpje genaamd ‘De Ark’. Dit is één van de grootste villa’s in de duinen in Noordwijk. Dit is slechts een klein deel van het gigantische vermogen van Charlene. Deze zakenvrouw is inmiddels 69 jaar oud en heeft een geschat vermogen van circa 14,3 miljard euro. Dat is 14.300 keer 1 miljoen euro! Wij mannen hebben ons steentje wel aan dit vermogen bijgedragen. Door die kratjes die er elk weekend weer doorheen vliegen is Charlene de Carvalho-Heineken de rijkste persoon van Nederland. Daar zal ze zelf vast een biertje op drinken!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Heineken Prizes (@heinekenprizes)

Ralph Sonnenberg

De op één na rijkste van Nederland heeft z’n centen verdient met luxaflexen. Ralph Sonnenberg was grootaandeelhouder van luxaflex-producent Hunter Douglas. De 89 jaar oude zakenman zag de aandelen van het bedrijf als een raket toenemen en wist deze op het juiste moment te verkopen. Zo stegen de aandelen in waarde van 82 euro per stuk naar 175 euro per stuk. Dit leverde een aardige klapper op voor Sonnenberg die vóór deze miljardenwinst al ruim miljardair was. Zo was hij naast eigenaar van Hunter Douglas ook eigenaar van een investeringsmaatschappij in Brazilië. Het vermogen van de zakenman wordt vandaag de dag geschat op zo’n 10 miljard euro. Van een krap pensioentje hoeft Ralph Sonnenberg het dus niet te hebben!

Frits Goldschmeding

Een passende achternaam voor de nummer drie in deze lijst van miljardairs. De start van het succes van Frits ligt ver in het verleden toen de beste man nog economie studeerde. Tijdens deze studie begon hij z’n eerste serieuze onderneming. Het ging om een uitzendbureau genaamd ‘Uitzendbureau Amstelveen’. Later zou deze onderneming uitgroeien tot een gigantisch bedrijf dat we tegenwoordig kennen als ‘Randstad’. Momenteel is dit één van de grootste uitzendbureaus ter wereld. Dat heeft Frits Goldschmeding ook aan z’n portemonnee gemerkt. Inmiddels beschikt de 90-jarige ondernemer een vermogen van rond de 6 miljard euro! In de media wordt er veel gespeculeerd omtrent de erfenis van Goldschmeding. Hij zou namelijk een apart systeem hebben bedacht waardoor de erfbelasting hem na z’n overlijden geen honderden miljoen zal gaan kosten. Daar zullen de toekomstige nabestaanden blij mee zijn!

Arnout Schuijff

Aan erfbelasting hoeft de 54-jarige Arnout Schuijff voorlopig nog niet te denken. Schuijff is een internetondernemer die wat minder bekend is dan de bovengenoemde Nederlandse miljardairs. Hij is rijk geworden met de verkoop van z’n eigen bedrijf genaamd Adyen. Hij bracht dit bedrijf met succes naar de beurs en harkte daarmee dit overweldigende vermogen bijeen. Over Arnout Schuijff is verder weinig bekend. De miljardair heeft nooit een interview gegeven en lijkt contact met de media met alle moeite te vermijden. Vanuit veiligheidsoogpunt is dat ook geen slecht idee. Quote omschreef Schuijff als een ‘mysterieuze Adyen-miljardair’, daar is voor alsnog geen woord aan gelogen! Waarschijnlijk geniet de topman van z’n vervroegde pensioen en z’n vermogen van om en nabij de 2,8 miljard euro.

Pieter van der Does

Het is niet gek dat Van der Does volgt in deze lijst na Arnout Schuijff. Van der Does is namelijk medeoprichter van het bedrijf Adyen. Arnout en Pieter stonden dus samen aan het begin van dit miljarden-platform. Via Adyen kunnen grote webwinkels hun betalingen verwerken. Zo zijn bedrijven als Facebook, Spotify en Netflix voorbeelden van klanten van Adyen. Na de zomer van 2018 steeg het bedrijf zodanig in waarde dat zowel Schuijff als Van der Does nog vóór hun 67e konden stoppen met werken. Het vermogen van Pieter van der Does wordt anno 2024 geschat op zo’n 2 miljard euro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Adyen (@adyen)

Kommer Damen

De multimiljardair Kommer Damen heeft z’n vermogen opgebouwd binnen de scheepsbouw. Het familiebedrijf genaamd Damen Shipyards Group kent z’n oorsprong in 1927. De vader van Kommer begon destijds een eigen bedrijf in de scheepsbouw. Kommer studeerde HTS Scheepsbouw in ging daarna aan de slag in dit familiebedrijf. Al snel nam hij de directie over en werd hij grootaandeelhouder van de succesvolle onderneming. Het vermogen van Damen was tien jaar geleden nog een ‘schamele’ 750 miljoen euro. Inmiddels is Kommer Damen ruim 2 miljard euro waard. De miljardair kent inmiddels de leeftijd van 79 jaar. Dit betekent uiteraard niet het einde van Damen Shipyards Group. Zo nam zoon Arnout Damen een aantal jaar geleden het roer over van z’n vader. Kommer kan nu dus eindelijk gaan genieten van z’n welverdiende centen.

John de Mol

Eén van de bekendste miljardairs van Nederland is programmamaker John de Mol. Deze mediamagnaat heeft z’n miljarden verdiend met het produceren van tv-programma’s. Het succes begon toen De Mol een samenwerking aanging met een andere succesvolle ondernemer in tv-land. Hij fuseerde z’n eigen bedrijf met dat van Joop van den Ende. Op die manier ontstond het bedrijf Endemol die verantwoordelijk werd voor een Nederlandse tv-zender waar spelletjes en shows te zien zouden zijn. Het bedrijf werd de eerste échte klapper voor John de Mol dankzij het programma genaamd Big Brother. Dit tv-programma was zo’n succes dat er al snel grote biedingen werden geplaatst door investeerders op de firma Endemol. De fusie werd uiteindelijk verkocht voor maar liefst 5,5 miljard euro. Deze centen heeft De Mol niet verbrast, maar geherinvesteerd in een nieuw mediabedrijf. Dit bedrijf is vandaag de dag verantwoordelijk voor de producties van de meeste spel- en realityshows op de Nederlandse televisie. Het gaat om Talpa Network. Hier vallen maar liefst vier tv-zenders onder waardoor De Mol op televisiegebied een hoofdrolspeler is. Het vermogen van John de Mol schatten we op circa 1,8 miljard euro!

Adriaan Mol

Adriaan Mol is de jongste miljardair van ons land. Deze ondernemer is slechts 40 jaar oud en beschikt al over een vermogen van zo’n 1,7 miljard euro! Hij is eigenaar van het bedrijf Mollie Payments. Dit bedrijf regelt de online betalingen van middelgrote en kleine bedrijven. Hij begon Mollie Payments al op z’n 18e en was daarmee als jong ventje de grote banken in Nederland te slim af. Deze banken hadden nog geen goede oplossing voor het betaalverkeer van webshops bedacht, maar Adriaan had daar al een perfect systeem voor ontwikkelt. Bijna alle online webshops maken inmiddels gebruik van de diensten van Mollie Payments en van elke betaling blijft er een aantal cent aan de strijkstok hangen. Als we dit allemaal bij elkaar optellen komen we dus op gigantische bedragen uit. De Brabander heeft in alle jaren waarin hij voor elke betaling een paar cent krijgt dus een flink vermogen opgebouwd. Aan de 1,7 miljard euro hebben we dus allemaal een beetje meebetaalt. Ingenieus bedacht door de jonge ondernemer!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Het Parool (@hetparool)

Lesley Bamberger

Een vastgoedmiljardair mag in deze lijst van rijke Nederlanders uiteraard niet ontbreken. Lesley Bamberger is het perfecte voorbeeld hiervan en mogen we zelfs een vastgoedtycoon noemen. De totstandkoming van het vermogen van Bamberger heeft hij deels te danken aan z’n opa. Deze man, Jaap Kroonenberg, was eigenaar van vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep en droeg het bedrijf in 1996 over aan z’n kleinzoon. Lesley ging succesvol te werk na deze overname en liet het vermogen groeien van 800 miljoen euro naar 2 miljard euro! Deze centen heeft hij vervolgens geherinvesteerd in het bedrijf, maar ook in voetbalclub Almere City gestoken. De promotie van de club naar de Eredivisie in 2023 heeft Bamberger dus een flinke financiële overwinning opgeleverd. Tegenwoordig investeert de vastgoedmiljardair z’n geld ook in de sport padel. Deze sport wordt ook steeds populairder waardoor Lesley Bamberger kan spreken van het zoveelste succes als het gaat om investeringen. Het vermogen van Bamberger schatten we momenteel op 1,7 miljard euro.

Sytse Sijbrandij

Sijbrandij is een relatief jonge softwareontwikkelaar die z’n vermogen te danken heeft aan het bedrijf dat GitLab heet. De oprichting van dit bedrijf vond plaats in 2011 in samenwerking met een aantal Oekraïense zakenpartners. Sytse deed dit vanuit huis en was dus trendzetter wat betreft werken tijdens de coronatijd. Een aantal jaar liet de softwareontwikkelaar geen investeerders toe, maar inmiddels kent het bedrijf zo’n tien verschillende investeringsrondes. De aandelen in GitLab kennen volgens de meest recentelijke cijfers een waarde van zo’n 6 miljard dollar. Een samenwerking met GitLab maakt het voor softwaremakers mogelijk om tegelijkertijd over de hele wereld codes te kraken. Het bedrijf van Sijbrandij is de enige die dit mogelijk maakt waardoor hij een heuse monopolie te pakken heeft. De euro’s vliegen de jonge ondernemer hierdoor om de oren en gaan we uit van een totaal vermogen van anderhalf miljard euro!

Steven Schuurman

De 48-jarige Steven Schuurman heeft z’n geld op een soortgelijke manier verdiend als Arnout Schuijff en Pieter van der Does. Ook hij bezit een softwarebedrijf dat samenwerkt met grote bedrijven als Facebook, Uber en Bing. Het bedrijf van Schuurman, Schuurman Elastic, gaat echter niet over de betalingen van deze bedrijven, maar om de zoekmachines waar ze gebruik van maken. Schuurman Elastic is niet de enige reden waarom Steven in deze lijst met miljardairs terug te vinden is. Z’n euro’s heeft hij deels te danken aan de verkoop van twee andere softwarebedrijven. Orange11 en Springsource verkocht hij in totaal voor ruim 425 miljoen euro. Daarmee harkte de techmiljardair bijna de helft van z’n vermogen binnen. Daar stond hij een aantal jaar geleden een gedeelte van af in de vorm van een donatie. Volgens Steven Schuurman is klimaatverandering één van de grootste problemen van dit moment. Daarom doneerde hij 1 miljoen euro aan D66 en 350.000 euro aan de Partij voor de Dieren. Gul is Schuurman dus wel!

Joop van den Ende

We hadden het zojuist al even over deze bekende televisiemaker. Van den Ende heeft z’n tijd en geld in de ontwikkeling van televisieprogramma’s en musicals gestoken. Zo produceerde hij z’n eigen musicals en opende daarbij zelfs een theater in Scheveningen. Later groeide dit uit tot een groot bedrijf Joop van den Ende Theaterproducties genaamd. Met dit bedrijf verzorgde hij de productie van musicals die over de hele wereld te zien waren. We hebben het over wereldberoemde musicals zoals The Lion King, Tarzan, Mary Poppins, Wicked en Ciske de Rat. Zo’n veertien jaar later groeide het bedrijf uit tot een multinational met 4000 werknemers en ging het Stage Entertainment heten. Joop van den Ende heeft de musicalwereld inmiddels bijna uitgespeeld en voor het geld hoeft hij het niet meer te doen. Het vermogen van de Nederlandse musicalproducent schatten we op zo’n 1,2 miljard euro!