De rijzende ster van Ava DuVernay
Ze is een van de meest toonaangevende regisseurs van het moment: Ava DuVernay. Racisme en etnische ongelijkheid zijn belangrijke thema’s in veel van DuVernay’s werk. In 2014 maakte ze veel indruk met haar derde film Selma. Deze film gaat over het indrukwekkende verhaal van de mars onder leiding van Martin Luther King Jr. die van Selma naar Montgomery, Alabama leidde. Voor deze film sleepte DuVarney een Golden Globe voor beste regisseur in de wacht.
Ook werd Selma genomineerd voor een Oscar voor beste film, de eerste keer dat een Afro-Amerikaanse filmmaker dat voor elkaar kreeg. Met haar volgende project 13th maakte ze eveneens veel indruk. In de documentaire uit 2016 onderzoekt DuVernay Amerika’s ongemakkelijke relatie met slavernij, waarbij ze stelt dat slavernij eigenlijk nooit geweest is, maar dat we het gewoon anders zijn gaan noemen. Met When They See Us begeeft de filmmaakster zich dus op bekend terrein.
When They See Us
When They See Us begint in 1989. Een groep van zo’n dertig baldadige Afro-Amerikaanse tieners spreekt af in Central Park, New York. Als een paar van hen mot krijgt, wordt een deel van de jongeren opgepakt. Op hetzelfde moment vindt er elders in het park een afgrijselijke verkrachting plaats, die het blanke slachtoffer bijna fataal wordt. Deze schokkende serie focust zich vervolgens op de bizarre en verre van legale manier waarop het politiekorps van overwegend blanke mannen van middelbare leeftijd het onderzoek leidt.
De politie kijkt namelijk nergens verder dan de neus lang is. De gedachte is: We hebben een brute verkrachting en een zooitje onstuimige zwarte jongeren, dat kan geen toeval. Men onderzoekt dan ook niet of er andere scenario’s mogelijk zijn, maar begint direct met het bouwen van de zaak. Door middel van manipulatieve, agressieve verhoortechnieken, intimidatie, uitputting en leugens zetten ze de tieners tegen elkaar op. De vijf slachtoffers van deze politiepraktijken die uiteindelijk veroordeeld zijn, zijn tussen de 14 en de 16. Ze leggen compleet gefabriceerde verklaringen af onder druk en zien zich hun toekomst in een kwestie van uren door de neus geboord worden.
Indrukwekkend en confronterend
Na een misstap met A Wrinkle in Time in 2018 zet Ava DuVernay met de vierdelige miniserie When They See Us haar stijgende lijn voort. De confronterende serie geeft je een uiterst ongemakkelijk gevoel en roept meerdere malen de woede bij je op. De handelswijze van de politie in deze zaak is werkelijk absurd, waar het lot van een blanke jogger boven dat van vijf zwarte tieners geplaatst wordt. Voortdurend wordt er gesproken van tuig en erger als het gaat over wat voor de politie vaststaat als de daders. Dit terwijl er eigenlijk geen enkel bewijs tegen ze te vinden is. Behalve de gekunstelde bekentenissen onder druk dan.
Met When They See Us doet DuVernay recht aan aan de minderjarige veroordeelden, die jaren lang onterecht hebben vastgezeten. Alle afleveringen duren een goed uur. Eén kanttekening is dat bij aflevering drie het tempo van de serie enigszins wegzakt, terwijl het uiteindelijke slotakkoord veel te snel afgehandeld wordt. Toch is het een serie die je nog lang zal bijblijven. Het is een verhaal dat verteld moet worden in de discussie rond racisme onder de politie die heerst in de VS. When They See Us is nu te zien bij Netflix.
Wil jij meer kwaliteitsseries? Dit zijn de 10 hoogst genoteerde HBO series op IMDb.