Waarom films tegenwoordig vaak onverstaanbaar zijn

Als Nederlander ben je het al vanaf jonge leeftijd gewend om ondertiteling te gebruiken, maar tegenwoordig moeten ook veel Engelssprekende kijkers dit doen omdat een film onverstaanbaar klinkt. Hoe komt dit? Het YouTube-kanaal van Vox heeft er een interessante video over gemaakt en brengen de oorzaken in beeld.

 

Andere manier van geluid opnemen

In oude films moesten acteurs heel gericht in de microfoon praten, maar tegenwoordig hoeft dit niet meer. Dit is te danken aan allerlei kleine microfoontjes die de acteurs en actrices dragen. Toch kan deze luxe er ook voor zorgen dat het allemaal wat slechter verstaanbaar klinkt, zeker in vergelijking met vroeger toen mensen minder vaak fluisterden of mompelden.

Artistieke keuze

Het kan ook een artistieke keuze zijn. Zo zei de regisseur Christopher Nolan (bekend van onder meer Interstellar) na klachten over zijn luidruchtige films dat hij dit bewust doet. Ook vertelde hij dat hij hierin geen concessies wil maken en dus geen rekening houdt met bioscopen met matige geluidssystemen. En hiermee komen we direct bij het volgende punt…

Gemaakt voor bioscopen

Een van de belangrijkste redenen waardoor films slecht verstaanbaar zijn: ze zijn gemaakt voor bioscopen. Dit vond zijn oorsprong in de tijden van de eerste Star Wars-films. De regisseur George Lucas vond het namelijk een schande dat bioscopen niet allemaal een goed geluidssysteem hadden. In de decennia die volgden werd dit steeds serieuzer aangepakt, waardoor films qua geluid allesbehalve gemaakt zijn om op een tablet, smartphone of laptop te kijken.

‘Waarom maak je het geluid van de stemmen niet harder?’

Vaak vragen mensen zich af waarom het volume van de stemmen niet gewoon verhoogd worden, maar helaas gaat dit niet zo makkelijk. Als je een explosie op hetzelfde volume als een stem afspeelt dan klinkt dit vreemd vanwege het gebrek aan contrast. Hierdoor is het simpelweg verhogen van het volume van de stemmen geen optie.

Slechtere speakers op flatscreens

Ook de speakers van je televisie kunnen een oorzaak zijn. Zo’n twintig jaar geleden hadden veel mensen nog steeds een bakbeest van een televisie. Met een gewicht van tientallen kilo’s en een lagere beeldkwaliteit hadden deze apparaten veel nadelen. Toch was niet alles slecht want de speakers waren vaak beter dan de televisies van tegenwoordig. Kijk je dus films met het geluid uit de tv? Dan is het misschien tijd voor een upgrade van je geluidssysteem zodat alles wat beter verstaanbaar klinkt.

Hieronder check je de volledige uitleg van Vox:

Zie ook: Waarom geluid zo belangrijk is in films