De liefde is een grote zoektocht

De één zit het mee en de ander zit het enorm tegen. Wat veel wel met elkaar eens zullen zijn, is dat de liefde een enorm grote zoektocht is. Er zijn zo ontzettend veel mensen op deze aardbol, maar waar blijft nou die ene perfecte persoon? En is er maar één perfect persoon voor je of zijn het er meerdere?

We lijken allemaal op zoek te zijn naar de grote droom; het grote plaatje van de liefde. Soms denk je dat je eindelijke de juiste persoon gevonden hebt. Alles gaat goed, jullie hebben het gezellig en jij bent eigenlijk wel klaar om het een echte vaste relatie te noemen. Alleen als je dat dan met de ander bespreekt, kom je erachter dat zij hier totaal niet op zit te wachten. Maar waarom vallen we nou altijd op mensen die juist geen relatie willen?

Waarom voelen we ons nou aangetrokken tot iemand die geen relatie wil?

Gelukkig zijn wij niet de enige die met deze vraag rondlopen. Er is zelfs onderzoek naar gedaan door psycholoog Helen Fischer. Het blijkt dus zo te zijn dat het te maken heeft met het gedeelte in het brein dat te maken heeft met beloning, motivatie en verslaving. Wanneer je wordt afgewezen door iemand die je heel erg leuk vindt, wordt dit gebied in de hersenen gestimuleerd en geeft dat dus een bepaald effect.

waarom aangetrokken tot iemand die geen relatie wil

In dit onderzoek deden vijftien jonge vrouwen en mannen mee die kort geleden afgewezen waren. Het was wel van belang dat deze mensen nog steeds helemaal hoteldebotel waren. Het doel van het onderzoek was om de hersenactiviteit in de gaten te houden. Zo lieten ze hen een foto zien van iemand waar ze niet in geïnteresseerd waren en een foto van de persoon die hen juist had afgewezen. Het hersengebied dat een grote rol speelt bij beloning, verslaving en motivatie bleek dus overactief te worden. Opvallend is ook nog dat de proefpersonen fysieke pijn voelde bij het zien van de foto met de persoon die hun had afgewezen.

Daarnaast blijkt verlangen een grote rol te spelen

Hartstikke leuk, maar waarom blijven we dan toch nog geïnteresseerd in de persoon die ons pijn doen? In het gestimuleerde gebied zit ook het stukje dat gaat over ons verlangen. Het is dus ook zo dat wanneer we worden afgewezen door iemand, helaas de ‘waarde’ van die persoon toeneemt. Dat klinkt misschien heel gek, maar dit is ook terug te zien in ons koopgedrag. Als we iets in de winkel zien dat eigenlijk te duur is, willen we het vaak tóch nog hebben. Het gevoel van ‘wat het had kunnen zijn’ geeft het vaak dat verslavende gevoel. Dat is dus ook het geval wanneer iemand ons afwijst. Elke keer als je dan weer opnieuw met iemand gaat daten ben je onbewust misschien toch opzoek naar dat ene gevoel van afwijzing.

 

Dit is dus waarom veel mensen zich aangetrokken voelen tot iemand die juist geen relatie wil. Ben jij nou één van de gelukkige mannen die wel denkt de grote liefde te hebben gevonden? Check dan voor de zekerheid nog even de signalen dat een vrouw met jou op date wil.