Je lichaam krijgt meer tijd om wakker te worden
Als je om half 9 je bed uit rolt en je om 9 uur op je werk zit, is je brein nog niet helemaal ontwaakt. Je bent dan nog niet zo productief en kunt niet je beste werk afleveren. Als je een uurtje eerder opstaat geef je je hoofd iets meer de kant om te ontwaken en ben je iets minder afhankelijk van die dubbele espresso als je op je werk aankomt. Het gaat niet makkelijk zijn om eerder op te staan en je moet er zeker even aan wennen. Toch merk je gauw verschil in de productiviteit van je ochtend. Dan hoef je de volgende keer toch geen dutje op je werk te doen.
Vroeg opstaan leidt eerder tot succesvol worden
Uit een observatie van 367 studenten is gebleken dat de vroege vogels inderdaad succesvoller blijken dan de avondmensen. Het schijnt dat scholieren die eerder opstaan hogere cijfers krijgen op school en hierdoor een betere opleiding kunnen volgen. Dit leidt in je carrière tot een betere kans op een goede baan. Ook blijkt uit onderzoeken dat ochtendmensen pro-actiever zijn in het aanpakken van problemen.
De kwaliteit van je slaap gaat omhoog
Er is uit onderzoek gebleken dat je een effectievere nachtrust hebt wanneer je eerder uit jezelf wakker wordt. Je wordt ’s nachts minder vaak wakker en je slaapt dieper. Hierdoor voel je je energieker aan het begin van de dag en heb je meer aan je ochtend. Het verschil is namelijk dat mensen die een wekker nodig hebben omdat ze anders veel langer doorslapen hun ritme verstoren. Dit zorgt ervoor dat de slaap minder effectief is.
Het is niet alleen het vroege opstaan waardoor je frisser bent. Als je alleen eerder opstaat maar net zo laat gaat slapen, heb je er niks aan. Want dan kom je niet aan de aanbevolen acht uur slaap per nacht. Je kunt daarom ook beter eerder naar bed gaan. Op die manier verschuif je je ritme en heb je meer aan je nacht én je dag. Maak je nachtrust helemaal effectief met deze tips voor een diepe slaap.