Wat moet je doen als je partner te veel geld uitgeeft?

Als je merkt dat je partner de neiging heeft om veel geld uit te geven, kan dat nogal stressvol zijn. Het kan natuurlijk leiden tot financiële spanningen en zelfs tot conflicten binnen de relatie. Maar wat kun jij doen als je merkt dat je vrouw, vriendin of partner een gat in haar hand heeft? Wij hebben een paar tips voor je uitgezocht met stappen die je kunt nemen om deze situatie aan te pakken en samen tot een oplossing te komen.

 

1. Communiceer er open over

Het is belangrijk om op een rustige en respectvolle manier met je vrouw, vriendin of partner over het gat in haar hand te praten. Misschien ook goed om het vooral niet zo te noemen en te kijken naar waar ze het geld aan uitgeeft. Vermijd daarin beschuldigingen of kritiek, want dat zorgt er alleen maar voor dat zij zich niet veilig voelt om het hier over te hebben. Breng je zorgen op een constructieve manier naar voren door rustig te blijven. Het kan namelijk zijn dat zij het helemaal niet zo goed doorheeft. Aangezien communicatie altijd van twee kanten moet komen, is het ook erg belangrijk dat je luistert naar haar kant van het verhaal. Op deze manier kun je proberen samen tot een begrip te komen.

2. Stel samen een budget op

Zoals al eerder genoemd, kan het best zijn dat je vrouw, vriendin of partner helemaal niet doorheeft hoeveel geld ze uitgeeft. Het is daarom ook slim om samen aan een budget te werken dat realistisch is en waar jullie je allebei aan kunnen houden. Zorg er eerst voor dat je alles op een rijtje zet: alle uitgaven, inclusief vaste lasten, spaardoelen en leuke extra’s. Door een budget op te stellen, kunnen jullie samen beter de financiën beheren en meer controle krijgen over de uitgaven. Zo wordt het voor haar ook zichtbaar.

gat in haar hand

3. Bespreek samen jullie financiële doelen

Hebben jullie het weleens over jullie financiële doelen gehad? Als jullie samen niet goed op de hoogte zijn van jullie kostenplaatjes en waar jullie op financieel gebied naartoe leven, kan dit ook een reden zijn dat ze een gat in haar hand lijkt te hebben. Praat met je vrouw over jullie financiële doelen op lange en korte termijn. Dit kan bijvoorbeeld sparen voor een gezamenlijke vakantie, een huis kopen of investeren voor de toekomst. Door doelen te stellen, wordt het gemakkelijker om prioriteiten te stellen en impulsieve uitgaven te verminderen.

4. Gebruik contant geld

Geld op de bank hebben en pinnen is hartstikke fijn en handig, maar het maakt ons ook ongevoelig tegenover de waarde van geld. Het is zo ook een stuk makkelijker om uit te geven omdat we niet letterlijk zien dat geld verdwijnt. Als je vriendin, partner of vrouw moeite heeft met het beheersen van haar uitgaven, kan het helpen om over te stappen op contant geld voor dagelijkse uitgaven. Door een vast bedrag per week of maand te gebruiken, kan ze beter overzicht houden en voorkom je dat er te veel wordt uitgegeven.

5. Misschien toch tijd om hulp te zoeken

Heb je echt alles al geprobeerd en lijkt ze er maar niet vanaf te komen? Het is belangrijk je te beseffen dat dingen kopen ook een verslaving kan zijn. Het wordt ook wel een koopverslaving of koopziekte genoemd. Dit is een gedragsstoornis waarbij iemand de oncontroleerbare drang heeft om dingen te kopen, ongeacht de financiële gevolgen of de noodzaak van de spullen. Dit gedrag wordt gekenmerkt door impulsieve en herhaalde aankopen die kunnen leiden tot persoonlijke, sociale en/of financiële problemen. Mocht het gat in haar hand echt zo groot worden dat jullie in de problemen komen, dan is het goed om eens verder te kijken naar professionele hulp.

Lees ook: Ze wil geen relatie, maar zoekt wel steeds contact. Wat moet ik doen?