Vertrouwen blijkt lastig
Wetenschappelijk onderzoek wijst het uit: het vertrouwen tussen partners is aanzienlijk laag. Zo ontdekte de auteurs van het boek ‘The Normal Bar’ in een onderzoek dat bestond uit 70.000 proefpersonen, dat slechts 39% van de vrouwen hun partner volledig vertrouwt. Bij mannen is dat 53%. De auteurs vragen zich dan ook af: wat gaat hier fout?
Waarom zijn vrouwen minder goed van vertrouwen dan mannen? Misschien ligt het aan zelfvertrouwen en vinden vrouwen zichzelf niet goed genoeg voor hun partner? Want vertrouwen gaat om meer dan je partner betrappen op een leugen of daad. Het gaat ook om geloven dat je partner het allerbeste met je voor heeft.
Ook een factor van vertrouwen is het romantisch verleden. Als je door een ex flink bedonderd bent, is het misschien lastiger een huidige partner te vertrouwen dan anders. Belangrijk om vertrouwen op te bouwen is om open communicatie naar elkaar te hebben. Ook de zes tips hieronder zullen je enorm helpen jullie band sterker te maken, vanuit welke hoek je het ook bekijkt.
1. Evalueer gedachten die ervoor zorgen dat je je partner niet vertrouwt
Blijf jezelf afvagen: komt het door mijn partners gedrag dat ik negatief denk, of door mijn eigen onzekerheid (of allebei)? Als je partner bijvoorbeeld moet overwerken en je bent bang dat hij/zij vreemdgaat, bedenk dan: heeft hij/ze me ooit een reden gegeven om op deze manier over hem/haar te denken of ben ik onrealistische angst aan het aanwakkeren bij mezelf? Zoek de aard van het probleem en communiceer hierover.
2. Vertrouw op eigen waarnemingen door je twijfels op een rijtje te zetten
Stel jezelf de vraag: is er overeenstemming tussen de woorden en daden van mijn partner? Houdt hij/zij zich aan belangrijke beloften en afspraken? Is het antwoord ‘ja’? Dan is er weinig reden je partner niet te vertrouwen.
3. Zelfkennis
Denk na over hoe je reacties een destructieve impact op je relatie kunnen hebben en neem verantwoordelijkheid voor ze. Als je partner bijvoorbeeld boos is dat je moet overwerken, maar jij niet begrijpt dat deze boosheid komt vanuit een angst dat je misschien vreemdgaat, kan dit onbegrip kweken en zeer negatieve gevolgen hebben voor jullie vertrouwensband. Communicatie is hierbij dus enorm belangrijk.
4. Point of view
Bekijk de situatie ook een keer vanuit het oogpunt van je partner. Als jij ineens constant moet overwerken en het steeds vaker hebt over je leuke nieuwe vrouwelijke collega, is het begrijpelijk dat zij banger wordt voor ontrouw.
5. Per ongeluk
Weet dat de woorden en daden van je partner (als het goed is) niet opzettelijk bedoeld zijn om je te kwetsen. Ongelukjes gebeuren en fouten worden gemaakt. Wees echter niet te toegeeflijk. Als ze al een aantal keer vreemd is gegaan, en jij geen vertrouwen hebt dat ze ooit trouw zal zijn aan je, is het misschien tijd om haar te laten gaan.
6. Good things take time
Vertrouwen opbouwen kost tijd. Neem de tijd die jullie nodig hebben en geef niet te snel op. Met moed en doorzettingsvermogen groeien jullie dichter naar elkaar dan ooit.
Is de communicatie nog niet optimaal en vind je het soms lastig om uit te vogelen wat ze nou precies bedoelt? Dit zegt ze, en dit bedoelt ze daadwerkelijk.