Is het slim om een auto in België te kopen?
De prijs van een tweedehands auto is over het algemeen lager dan dat je in Nederland voor precies dezelfde auto zou betalen. Een auto kopen en vanuit België laten importeren (of zelf importeren) brengt meestal wel wat regel- en papierwerk met zich mee. Daarnaast is het belangrijk om in Nederland een goede importeur om hulp te vragen bij het kopen van de auto. Zo heb je namelijk altijd iemand achter de hand die met je mee kan kijken of de auto in goede conditie is én of het dus daadwerkelijk een goede aankoop is.
Het kopen van een auto in België is dus over het algemeen een goed plan. Al helemaal als je er veel geld mee bespaart. Jezelf omringen met mensen die kennis hebben van auto’s is dan wel een pre, anders kan het zo gebeuren dat je een bolide met heel veel problemen koopt.
Auto kopen met alle juiste papieren
In België is een particulier verplicht om zijn of haar auto technisch te laten keuren. Dat heet een “tweedehandskeuring.” Meestal zit je dus wel goed als je een auto importeert uit België, maar er zit een klein addertje onder het gras. Als het Belgisch APK bewijs niet ouder dan 2 maanden, moet de auto alleen visueel gekeurd worden. Dus wanneer er binnen die twee maanden iets geks is gebeurd met de auto, kan het best zijn dat dat niet in het rapport van de auto staat, terwijl dat wel moet. Daarnaast zijn er nog een aantal papieren belangrijk, zoals:
- Certificaat van Overeenstemming (CVO)
- Recent keuringsbewijs / Belgisch APK bewijs
- Inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs
Wanneer je deze papieren niet hebt, is de kans groot dat het importeren van de auto naar Nederland niet gaat. Een onderhoudshistorie is ook altijd fijn om te hebben. Zo weet je namelijk precies wat voor reparaties er precies zijn uitgevoerd aan de auto.
BPM en andere belastingen
Wanneer je een auto gaat importeren, moet je bewust zijn van het feit dat je nog BPM moet gaan afdragen. Normaliter, als je een auto koopt bij een Nederlandse dealer, is dat al door de dealer geregeld. Maar importeer je hem zelf, dan moet je even goed uitrekenen hoeveel je kwijt gaat zijn. Dat voorkomt dat je met onverwachte kosten komt te zitten. Via de website van de Belastingdienst hebben ze daar zelfs allemaal tools voor, om te berekenen hoeveel je kwijt gaat zijn.
Het importeren en invoeren van een Belgische auto kan een behoorlijke klus zijn. Overweeg daarom altijd om het door een importeur te laten doen.