Tips tegen muggen in je huis en slaapkamer
Het is je misschien opgevallen dat er tegenwoordig een stuk meer muggen lijken te zijn dan vroeger. Muggen planten zich voor bij warme temperaturen en doordat de temperaturen zo gestegen zijn, hebben muggen nu dus langer de tijd om zich voort te planten. Zo zouden er volgens het Wageningen Universiteit en Researchcentrum vroeger gemiddeld 4,5 generaties muggen per jaar langskomen en zouden dat er nu door de hoge temperaturen 5,5 generaties zijn. Op lange termijn is het dus ook voor het terugdringen belangrijk om iets aan het klimaat en de temperatuurstijgingen te doen. Maar wat kun je op korte termijn doen om muggen buiten het huis te houden? Les dan snel verder want wij hebben de vier beste tips voor je op een rijtje gezet.
Misschien toch maar horren voor de ramen plaatsen
Het makkelijkst wat je kunt doen is zorgen dat muggen je huis helemaal niet in kunnen komen. Je zou de ramen en deuren dicht kunnen houden, maar dat is eigenlijk geen optie als het buiten warm is. Maar wat je wel kunt doen, is toch maar weer een hor aanschaffen en deze voor je ramen plaatsen.
Een hor is een gaasachtige stof die je op het kozijn kunt zetten om zo een barrière te creëren tussen het raam en de buitenlucht. Er zitten kleine gaatjes in een hor zodat er toch nog luchtstroom mogelijk is, maar de muggen kunnen niet door de gaatjes heen en zullen dus ook niet je huis in komen. Als je toch muggen in je kamer hebt, kun je ook een klamboe kopen. Dit is in principe een hor die je om je bed heen kunt doen zodat je lekker mug vrij blijft tijdens het slapen.
Let op mogelijke broedplaatsen
Dat muggen zich snel voortplanten is duidelijk, maar waar gebeurt dat eigenlijk? Muggen leggen hun eitjes het liefst in stilstaand water. Dit kunnen vijvers in de tuin zijn, maar ook overgebleven water in emmers, regentonnen en zelfs dakgoten. Het zou je dan ook niet verbazen dat de hoeveelheid neerslag ook invloed heeft op deze ‘kunstmatige’ broedplaatsen.
Het is daarom ook goed om in en rond je huis goed te controleren of ergens stilstaand water te vinden is. Als je nou water om je huis hebt of een vijver in de tuin, kun je daar weinig aan doen. Maar heb je ook regentonnen of emmers buiten staan? Gooi deze dan leeg na een regenbui om zo het stilstaand water weg te halen. Check ook nog even extra goed of er niet stiekem water is achtergebleven in de dakgoten. Deze laten vaak muggen direct de slaapkamer in komen, zeer onprettig.
DEET is je mate
Je zou misschien denken dat je alleen maar citronella geurkaarsen of -stokjes hoeft aan te schaffen, maar dat kun je beter niet doen. Het is namelijk zo dat muggen helemaal niet afschrikken van een citroengeur. Net als bij andere diersoorten zijn het de vrouwtjes die voor voeding zorgen. Dat is ook bij de mug het geval. Nadat de muggeneitjes zijn uitgekomen, gaan de vrouwelijke muggen op zoek naar plekken waar zij hun voeding vandaan kunnen halen: het bloed van mensen en dieren. Om mensen en dieren te vinden maken de muggen gebruik van hun zeer goed ontwikkelde reukvermogen. Ze kunnen mensen en dieren al op 100 meter afstand ruiken omdat de geur van mensen de muggen aantrekt.
Ieder mens heeft zijn eigen geurprofiel en dat verklaart ook waarom sommige mensen altijd gestoken lijken te worden en anderen helemaal nooit. Je kunt helaas niks aan je geurprofiel veranderen dus als je altijd gestoken wordt lijk je toch de pechvogel te zijn. Wat wél helpt is jezelf insmeren met DEET (een concentratie van 40% is het meest effectief!).
Ben je nou toch per ongeluk gebeten door een mug en zit je nu met de jeuk? Gelukkig voor jou zijn er genoeg middelen tegen de jeuk in huis te vinden. Check deze vijf huismiddel trucjes om jeukende muggenbulten tegen te gaan.