Via deze tips kom je erachter welke verborgen suikers jij allemaal eet. Daarna kun je gaan kijken hoe jij je overmatige inname van suiker kan verminderen.
1. Geef de voorraadkast een detox
Je hebt namelijk geen idee hoeveel er in al die potjes en sausjes verstopt zitten. Wij hebben al een begin voor je gemaakt. Introduceer je witte en bruine suikers, glucosestroop, pannenkoekensiroop, jam, gelei, honing en melasse maar aan de prullenbak. Ook kant-en-klare maaksels en baksels zullen de test niet doorstaan: dozen voor pannenkoeken mix, brownies, koekjes, cake en puddingmixen zijn namelijk boosdoeners. Zelfs houdbare hartige producten bevatten veel suikers; het is immers een conserveermiddel. Kijk dus ook maar eens naar de voedingswaarden op pastasauzen (bevatten vaak net zoveel suiker als een koekje), saladedressings (kunnen in slechts twee eetlepels tussen de 5 en 7 gram suiker bevatten) en ketchup (daar zit ongeveer 4 gram suiker in per eetlepel). Barbecuesaus, Teriyakisaus en zelfs augurksmaak bevatten allemaal een hele shitload. Tijd voor een detox van de voorraadkast dus!.
2. Geheime suikers
Het klinkt mysterieus, maar het bestaat echt. Geheime suikers. Wanneer je eindelijk denkt alle kwaadaardige producten in de vuilnisbak te hebben gemikt, ben je namelijk nog niet klaar. Fabrikanten gebruiken namelijk graag andere namen voor ‘suiker’ op hun producten.
Verdampt rietsap, agave, fruitnectar, vruchtensapconcentraat, bruine rijststroop, moutstroop, glucosestroop, dadelstroop, gerstemout en alles wat op ‘-ose’ eindigt (bijvoorbeeld fructose, sucrose, maltose en dextrose) – zijn allemaal toegevoegde suikers. Alles even twee keer checken dus.
3. Suiker in drinken
We weten allemaal dat er heel veel suiker in frisdranken te vinden is, maar heb je ooit wel eens naar je favoriete energiedrankje gekeken? Er zit namelijk meer suiker in energydrank dan in frisdrank. Ook de -in jouw ogen – gezondere frisdranken kunnen tot 32 gram suiker per fles bevatten. Zelfs water met fruitsmaak bevat meestal toegevoegde suikers.
Als je dit zo hoort, lijkt het misschien slim om over te schakelen naar een light frisdrank of een andere kunstmatig gezoete drank. Maar er zit een addertje onder het gras: kunstmatige zoetstoffen kunnen zo’n 150 keer zoeter zijn dan suiker. Waarom is dat belangrijk? Omdat je je hersenen probeert te trainen om te detoxen van de verslaving aan de heerlijke zoetheid van suiker. Dus waarom zou je het iets geven waardoor het naar nog hogere zoetigheden verlangt?
4. Kijk kritisch naar het ‘gezonde’ voedsel
Veel voedingsmiddelen die op de markt worden gebracht als ‘gezonde’ voedingsmiddelen zitten ook vol met suiker. Havermout uit een doos is gezond, maar kan tot 15 gram per portie bevatten. Zelfs de soorten met verminderde suiker kunnen nog 6 gram bevatten. Het alternatief: maak zelf een mix en voeg fruit toe. Kijk ook eens naar de ingrediënten op die “gezonde” mueslireep en je zult waarschijnlijk glucosestroop, bruine suiker, honing, bruine suikersiroop, dextrose of fructose vinden. En is er yoghurt of chocolade toegevoegd? Nog meer suiker. Over yoghurt gesproken, zelfs de versies met een laag vetgehalte kunnen 30 gram suiker per portie van 225 gram bevatten. Dat is evenveel als in twee bolletjes ijs.
5. Zoeken naar vervanging van suiker
Je hebt nu hopelijk meer kennis over suiker en waar je naar moet zoeken, maar hoe ga je dit alles vervangen? Natuurlijk heeft je lichaam suiker nodig, alleen geen toegevoegde suikers. Een appel eten is dus prima, ook al kan de appel al snel 20 gram suiker bevatten. Het verschil is dat de appel ook vezels bevat stillen de honger en daardoor neemt je lichaam de suiker in de appel langzamer op en is het niet slecht voor je lichaam. Ook andere soorten fruit, groenten en volle granen hebben deze eigenschap, en ook zitten ze boordevol met vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen in plaats van lege, niet-voedende calorieën. Zo kun je bijvoorbeeld saladedressing vervangen door kruiden en smaakmakers zoals olijfolie, rode wijnazijn, Italiaanse kruiden en knoflook. Koekjes en Muffins, taartjes en snoepjes zijn makkelijk te vervangen door gezondere opties, zoals dadels, noten, ongezoete appelmoes of rijpe bananen.
Vers fruit en puree (zoals van de abrikoos) kunnen de zuurheid van ongezoete yoghurt verminderen. Verse of gedroogde kruiden kunnen smaak geven aan groenten en vlees. Het roosteren van groenten brengt hun natuurlijke zoetheid naar voren.
Na een tijdje zul je merken dat je geen behoefte meer zult hebben aan al die toegevoegde suikers: je lichaam heeft zijn eigen detox ondergaan. En dat is alleen maar positief voor je gezondheid.