1. Kies het juiste merk denim
Er zijn tientallen merken die naast overhemden, truien, jassen, t-shirts en hoeden, ook met spijkerstof produceren. Echter, de specialisten doen het ’t best, uiteraard. Bedenk wat je wilt bereiken. Wil je een denim die één seizoen meegaat, omdat deze op het moment hip is, of één die nooit uit de mode zal gaan.
Bepaal het budget dat je over hebt voor een broek. Bedenk dat een goede denim jarenlang meegaat en dus een investering waard is. Japanners zijn de koningen wanneer het draait om de productie, zoals het merk Momotaro. Dan betaal je ook maar liefst €300,-. Maar ook het Canadese merk Naked & Famous weet hoe ze het indigo blauwe katoen kunnen vormen tot een broek die je nooit meer uit wilt doen, voor een meer schappelijke startprijs van €150,-.
Iets toegankelijker zijn merken als A.P.C. en Nudie. Ook Levi’s en Lee hebben prachtige modellen.
2. Constructie van denim
Er zijn twee soorten: open ended en selvedge. Open ended wordt vaak ingezet in massaproductie. Selvedge wordt geproduceerd op traditionele wijze en wordt gekenmerkt door de, vaak rode, stitching aan de binnenkant van de broek. Deze wordt zichtbaar bij het omslaan van de broek, wat veel guys ook doen. Selvedge wordt vaak in kleinere kwantiteiten geproduceerd, van betere kwaliteit doek en door betere producenten. De rode stitching is vaak een teken van hogere kwaliteit.
3. Pasvorm van een spijkerbroek
Oorspronkelijk werd de spijkerbroek gebruikt als werkkleding. Daarom waren ze breder om comfort te behouden. De hedendaagse spijkerbroer is veel smaller. Hoewel de wijdere broek meer markt wint, is een smallere pasvorm wellicht het veiligst om in te investeren. Een die iets ruimer rond de bovenbenen zit en vanaf de knie smaller afloopt. Investeer hier eerst in, voordat je gaat experimenteren met andere pasvormen.
4. Kleur
Sommige merken experimenteren met rode, groene en paarse varianten. Blijf gewoon bij de klassieke, meer toegankelijke kleuren: zwart, indigo of gewassen indigo.
Hoe donkerder de denim, hoe formeler je deze kan dragen. Ze kunnen werkelijk bij alles: overhemden, crewnecks en blazers. Ook een gewassen spijkerbroek kan heel erg tof zijn onder een blazer. Geeft net een wat meer edgy look. Een selectie mooi, donkere denims vind je hieronder.
5. Wassen van spijkerbroeken
Denim verkleurt en scheurt. Hoe intensiever je een ongewassen spijkerbroek draagt, hoe meer deze zal verkleuren. Bij de echte denimheads is dit een doel. De broek vormt zich naar jou en fades verschijnen het sterkst op plekken waar de broek het meest gevoelig is voor slijtage.
Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Dit is een heel proces. Hoe zwaarder de stof is, hoe secuurder deze verzorgd moet worden. Zomaar in de was gooien is not done. Wanneer je de denim in een te vroeg stadium wast, komt dit de vervaging in de stof vaak niet ten goede. Schaf je denim aan bij een speciaalzaak, bij verkopers die jou daadwerkelijk kunnen vertellen hoe je je broek moet verzorgen om het beste resultaat te behalen. Meestal wordt geadviseerd om de eerste zes maanden je broek niet te wassen. Of de mensen om je heen dit fijn vinden, is een tweede. Maar het gaat er uiteindelijk om dat jouw denim er tof uit gaat zien, zoals hieronder.
Benieuwd hoe je denim combineert met de rest van je outfit? Nou, zo dus.