Goede indruk achter laten tijdens sollicitatiegesprek

Ga je met knikkende knieën het gesprek aan met de man of vrouw van HR? Kleine troost: je bent niet de enige. Er zijn maar weinig sollicitanten die zonder zenuwen het gesprek aan gaan. Het goede nieuws is dat je ook het solliciteren kunt leren. Volg onderstaande punten op en je hebt die baan (bijna) in je binnenzak.

 

Maak oogcontact: kijk naar de oogkleur

Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld, maar elkaar recht in de ogen kijken, doe je zelden. Toch is het zinvol om dat te doen, in ieder geval lang genoeg om de kleur van de ogen te kennen. Het zal echt je kans op die baan niet vergroten, maar het kan erg effectief zijn om je te focussen op de persoon met wie je het gesprek voert.

Ken je verhaal

Het klinkt logisch, maar het verhaal wat je komt vertellen, moet aansluiten op wat je toekomstige werkgever zoekt. Kortom, wees je ervan bewust dat jouw verhaal ook vragen op kan oproepen en ja, die zul je toch echt moeten beantwoorden. Bereid je dus goed voor zodat je niet alleen weet wat je zegt, maar het ook kan verdedigen. Is jouw verhaal helder genoeg, dan is er niks aan de hand.

Overtuig jezelf

Het sollicitatiegesprek is niks meer dan een verkoopgesprek. Zorg er gewoon voor dat je alle argumenten op tafel kunt gooien waardoor je jouw gesprekspartner overtuigt. Ben je nog niet helemaal zeker van je zaak, zorg dan eerst dat je jouw persoonlijke USP op orde hebt. Die baan wil je niet voor niets, dus mag dat wel duidelijk worden aan de hand van je scoringsdrift. Met andere woorden: overtuig je toekomstige werkgever dat ze de boot gaan missen als ze jou niet aannemen.

Eigenschappen van stijlvolle mannen MAN MAN

Toon je leergierigheid

Het is natuurlijk helemaal prima als je al je sterke punten op kan noemen, maar in veel gevallen is dat niet het belangrijkste. Een goede werkgever wil namelijk ook weten wat je zwakke punten zijn. Kortom, wat zijn jouw persoonlijke verbeterpunten? Zelfkennis is immers ook een prima persoonlijke kwalificatie. Die sterke punten zijn natuurlijk belangrijk voor die baan, maar als je ook je zwakke punten kan benoemen, dan weet je toekomstige werkgever ook dat je bereid bent om te leren.

Gespannen zijn is niet erg

Dat je gespannen bent tijdens het gesprek is niks bijzonders, als je nerveus bent wordt het een heel ander verhaal. Een gezonde spanning kan juist een pluspunt zijn, omdat het ook aangeeft dat je die functie heel graag wil hebben. Wordt de spanning echter te veel, wees dan niet bang om dit ook uit te spreken. Door bewust om te gaan met die spanning, accepteer je het en wordt je bijna vanzelf een stuk kalmer.

Zorg voor pauzes tussen de zinnen

Mocht die mooie, zware stem niet tot je repertoire behoren, bouw dan wat langere pauzes in tussen twee zinnen. Dat klinkt wellicht erg zweverig, maar het kan zeker helpen. In veel gevallen zorgen de zenuwen ervoor dat je snel, soms zelfs te snel, gaat praten. Door een rustpauze in te lassen kom je een stuk zelfverzekerder over en dat zal ook zeker een pluspunt zijn.