The Great Hack op Netflix
Om je geheugen op te frissen: Cambridge Analytica stond niet alleen aan de wieg van het grootste privacy-schandaal wat Facebook heeft meegemaakt, maar was ook betrokken bij tal van andere zaken. Denk aan de Brexit, de overwinning van Trump en de manipulatie van verkiezingen in landen als Litouwen, Roemenië, Kenia, Ghana, Maleisië, Trinidad en Burma. Het bedrijf wist dankzij Facebook alles over ons. “Sinds Facebook kunnen we geen normale verkiezingen meer hebben”, zei onderzoeksjournalist Carole Cadwalladr van The Guardian. Zij was degene die Cambridge Analytica ontmaskerde en ten val bracht. The Great Hack geeft ons inzichten.
De dodelijke kracht van data
In The Great Hack zijn we getuigen van de gevolgen van het gebruik van social media in de verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Zij verloor en hij won in de zogenaamde Swing States. Door middel van een uitgekiende campagne waarin de meest smerige tactieken werden gebruikt speelde Cambridge Analytica een meer dan bedenkelijke rol. De haatcampagne ‘Crooked Hillary’ was bijzonder succesvol en de twijfelende kiezer werd ervan overtuigd dat Amerika beter af was met Trump. Hoe weet je nu welke kiezer twijfelt? Met Cambridge Analytica! Op basis van een hele verzameling aan data konden deze mensen gevonden worden. Sindsdien spreekt men dus over ‘weapons of math destruction’.
Doeltreffend maar onethisch
The Great Hack laat duidelijk zien dat de werkwijze van Cambridge Analytica geniaal was. Onethisch zonder meer, maar ook geniaal. De werkwijze van het bedrijf kwam aan het licht toen twee medewerkers van de onderneming ‘overliepen’. Christopher Wylie en Brittany Kaiser getuigden voor een onderzoekscommissie en gaven een unieke blik in de wereld van big data. Met het verdwijnen van Cambridge Analytica verdween niet de mogelijkheid om data te verzamelen. Ook Facebook gaat er nog gestaag mee door, zij het op een wat minder geniepige manier. Zo gaat het verhaal dat de rellen rond ‘Black Lives Matter’ worden gelinkt aan de databoeren. Aan de andere kant kunnen dataverwerking en -analysering ook worden gebruikt om jongeren ervan te weerhouden om zich aan te sluiten bij Al-Qaida.
Ook Netflix gebruikt big data
Het verzamelen en gebruiken van data is dus niet per definitie ‘slecht’. De vraag is echter of we het begrip ‘data’ zoveel macht willen geven. Wil je dat niet, stop dan met social media kanalen zoals Facebook. Ook het kijken naar Netflix is in dat opzicht niet geheel zonder gevaar. Dankzij verschillende algoritmes weet men precies waar je van houdt en wat je zou moeten zien. In die laatste categorie hoort The Great Hack zeker thuis.