Ben ik een geboren ondernemer?

Het lijkt een geweldig idee: wat je verdient met je werk krijg je als ondernemer zelf uitbetaald. Prima toch? Zo kan je zelf bepalen wat je verdient en hoe lang je elke dag wil werken. Dat klinkt ideaal, maar naast de vele voordelen zijn er ook genoeg nadelen. Wil je ondernemer worden, dan is het zinvol om ook bij die nadelen stil te staan. Onderstaande lijst van tien punten laat gelijk zien of jij het in je hebt om succesvol een eigen zaak te runnen.

 

1. Je moet kunnen relativeren

Het idee om ondernemer te zijn lijkt een goed idee, maar niet iedereen heeft een realistisch idee van wat het precies inhoudt. Een eigen bedrijf heeft namelijk ook nadelen. Zo beïnvloed het zonder meer je levensstijl, je gezinsleven en in veel gevallen is het schipperen tussen werk en privé. CEO zijn van je eigen onderneming klinkt misschien indrukwekkend, maar het vraagt wel veerkracht, zelfbewustzijn en introspectie. Het komt dus ook vaak voor dat veel beginnende ondernemers na minder dan een jaar er alweer bij mee ophouden.

2. Een eigen zaak wekt verwachtingen

Het ondernemerschap stelt behoorlijk veel eisen aan je. Zo ben je vaak ook na het afronden van een opdracht nog bezig met je eigen zaak en moet je tal van zaken zelf regelen. Daarnaast hoort risico nemen bij het ondernemer zijn. Is dat iets wat jou niet goed ligt, vraag je dan af of je het eigenlijk wel wil. Mocht je denken dat het mee zal vallen, besef dan wel dan je jouw wekelijkse stapavondje zal moeten opgeven en de kans dat je om vijf uur kan aanschuiven voor de warme hap is ook minimaal. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is, maar als ondernemer geef je een flink deel van je tijd op voor je onderneming. Zonder steun van het thuisfront wordt het bijzonder lastig, dus overleg het altijd goed voordat je begint.

3. De factor stress

Stress is een herkenbaar onderdeel van het ondernemer zijn. Het is namelijk meer dan enkel hard werken aan je succes. Zo kan het voor spanning zorgen als je zit te wachten op een akkoord voor een grote opdracht. Ook andere situaties kunnen voor de nodige stress zorgen. Denk maar aan klanten die niet op tijd betalen, apparatuur die je wilt vervangen op het moment dat het net niet uitkomt of het inhuren van gespecialiseerd personeel voor bepaalde opdrachten. Daar komt bij dat je, afhankelijk van de sector waarin je wilt werken, ook je vakkennis op peil moet houden door het volgen van verschillende cursussen of workshops.

4. Mislukkingen en veranderingen

Succes komt met vallen en opstaan. Zelfs een geslaagde ondernemers als Elon Musk heeft de nodige tegenslagen moeten incasseren om op het punt aan te komen waar hij nu is. Kortom, voor niets gaat de zon op. Bereid je dus voor op de nodige tegenslagen en zorg ervoor dat je daar mee om kan gaan. Met andere woorden: falen is een hoeksteen van het ondernemerschap.

5. Om hulp vragen

Als ondernemer zul je nooit beginnen met een heel scala aan werknemers, je bent vooral een eenpitter. Dat kan prima werken, maar heb je hulp nodig, dan is er geen collega bij wie je even snel te rade kan gaan. Uiteraard heb je wel je eigen netwerk, maar dat wil niet zeggen dat je snel geneigd bent om hulp te zoeken en te aanvaarden. Hulp vragen, zo wordt vaak gedacht, een teken van zwakte en dat is juist iets wat veel ondernemers niet durven toe te geven. Toch kan het vragen van hulp essentieel zijn om ook als ondernemer te groeien.

6. Geen ‘9-to-5’ mentaliteit

Ondernemer ben je 24 uur per dag. Als je echt denkt dat je alleen tijdens de kantoortijden ondernemer bent, dan is het mogelijk niet voor jou weggelegd. Na je werktijd ben je vaak nog bezig met het bijwerken van je administratie, het lezen van e-mails of het versturen er van, het uitbrengen van offertes enzovoort. Met andere woorden, de hoeveelheid vrije tijd is minimaal en daar zal je, zeker als startende ondernemer, goed rekening mee moeten houden. Om het nog erger te maken: de meeste startende ondernemers offeren ook hun weekenden op voor hun bedrijf. Weet dus waar je aan begint.

7. Risico vermijden

We zeiden het al eerder: bij het ondernemen hoort ook risico lopen. Je investeert in je onderneming vaak ook eigen vermogen met de hoop op een goed rendement. Ben je niet bereid om dat risico te nemen, doe het dan niet. Meer dan de helft van de bedrijven faalt in het eerste jaar en juist risico nemen is wat velen ertoe aanzet om harder te werken voor de beloning, die uiteindelijk veel groter zal zijn dan de investering. Dit zorgt aan de ene kant voor een flink stuk bevrediging, maar je moet wel met dat risico om kunnen gaan.

timemanagement 30 uur werken

8. Winst maken is geen doel op zich

Winst behalen met je onderneming is mooi, maar de financiële beloning zou nooit het doel op zich moeten zijn. Door je juist enkel op de winst te richten ben je juist eerder bezig om de groei van je onderneming te ondermijnen. Een slimme ondernemer investeert namelijk een flink deel van zijn of haar winst weer in het bedrijf. Zorg dus voor een goede balans tussen het behalen van winst en andere zakelijke doelen.

9. Problemen opvangen en oplossen

Ondernemen is vaak een kwestie van alert zijn en snel kunnen schakelen, kortom, het oplossen van problemen van vaak een terugkerend fenomeen. Zie dat overigens behoorlijk breed, het gaat namelijk over de verschillende aspecten van je onderneming. Zo is het aantrekken van goede klanten slechts een van de zaken waar je mee bezig zal zijn. Ben je redelijk assertief en beschik je over een strategisch talent, dan is de kans groot dat je zal slagen.

10. Gebrek aan stabiliteit

Als ondernemer heb je in de meeste gevallen weinig stabiliteit. Je inkomen is immers afhankelijk van het aantal opdrachten dat je weet binnen te slepen. Dat gaat de ene keer makkelijker dan een andere keer en daar zal je tegen moeten kunnen. Is dat gebrek aan een stuk stabiliteit iets waar je tegenop ziet? Ga dan wat anders doen.