Hoe herken je een burn-out?
Burn-out betekent letterlijk dat je opgebrand bent: je werkt op je reserves en bent zowel fysiek als mentaal niet in orde of zelfs helemaal op. Vaak heb je dat pas door wanneer je al in de burn-out zit en we zijn geneigd om gewoon door te gaan tot het laatste uit de put is. Die ander lukt het toch ook? Toch kan het goed zijn om bij je huisarts langs te gaan als je je herkent in de signalen van een burn-out.
1. Oververmoeidheid
Wanneer je last hebt van een burn-out ben je vaak de hele tijd moe. Je kunt mentaal, fysiek of emotioneel uitgeput zijn. Meestal twee daarvan of allemaal tegelijk. Je hebt mogelijk het gevoel dat je helemaal op bent. Waarschijnlijk heb je ook veel meer slaap nodig dan eerst. Misschien val je bijna in slaap op je werk.
2. Nergens zin meer in hebben
Kun je jezelf bijna niet uit bed slepen om naar je werk te gaan en klinkt een avondje in de kroeg met vrienden helemaal niet zo heel leuk meer? Word je helemaal niet meer enthousiast van je hobby? Wanneer je helemaal nergens meer zin in hebt en de motivatie je ontbreekt, is er een kans dat je een burn-out hebt.
3. Frustratie en negatieve emoties
Het kan zo zijn dan je je heel somber voelt of last hebt van andere negatieve emoties. Iedereen heeft daar wel eens last van, maar als de lusteloosheid aanhoudt, kan dat wel duiden op problemen. Ook kunnen werk en andere verplichtingen frustrerend zijn, omdat het je niet meer lukt om ze uit te voeren zoals je dat graag wilt.
4. Concentratieproblemen
Door stress en vermoeidheid kan het zijn dat je je minder goed kunt concentreren. En doordat je voortdurend hard moet werken om te kunnen focussen, blijft dat uiteindelijk langere tijd aanhouden. Het kan ook zo zijn dat je vergeetachtiger bent en moeite hebt dingen te onthouden.
5. Moeite met werk
Burn-out komt over het algemeen door je werk. Bijvoorbeeld omdat de druk te hoog is en je het niet aankunt. Wanneer je merkt dat op langere termijn je moeite hebt met het doen van je werk, jezelf te motiveren om aan het werk te gaan of je taken te voltooien kan dat een teken zijn van burn-out.
6. Veranderd gedrag
Stress, oververmoeidheid en andere symptomen van burn-out kunnen ervoor zorgen dat je gedrag verandert. Je trekt je bijvoorbeeld terug en ontwijkt collega’s, vrienden of familie. Ook ben je mogelijk een stuk prikkelbaarder, wat kan zorgen voor conflicten.
7. Niet voor jezelf zorgen
Wanneer het allemaal niet zo lekker gaat, grijpen we meestal naar een coping mechanism, een manier om het dragelijker te maken. Dan kan bijvoorbeeld veel roken, veel (ongezond) eten of veel alcohol drinken zijn. Het idee daarachter is dat je dan minder stress hebt, maar meestal valt dat vies tegen. Daar komt bij dat tijdens een burn-out je werk je veel moeite kost, waardoor het huishouden op een laag pitje kan komen te staan, zeker wanneer je alleen woont.
8. Bezig met werk buiten werktijd
Het is natuurlijk het beste wanneer je aan het eind van de dag naar huis gaat en niet meer met je werk bezig hoeft te zijn. Als je ook thuis nog druk voelt van werk, loopt te piekeren en last hebt van stress, kan dit een signaal zijn. Natuurlijk gebeurt ook dit iedereen wel eens, maar als dit consistent het geval is, heb je geen tijd voor jezelf om te ontspannen.
9. Minder tevreden
Doordat je last hebt van stress en het idee hebt dat het allemaal niet zo lekker loopt, ben je waarschijnlijk ook minder tevreden. Je vergelijkt het met hoe je eerst presteerde of hoe je omging met je vrienden, familie of partner.
10. Gezondheidsproblemen
Burn-out heeft ook fysiek impact. Door de stress en vermoeidheid raakt je lichaam uitgeput, waardoor je weerstand minder wordt. Ook heb je op lange termijn een grotere kans op hartproblemen, depressie en gewichtstoename.
Uiteindelijk is het natuurlijk het beste om zoveel mogelijk te proberen een burn-out te voorkomen. Check regelmatig met jezelf hoe je je voelt, hoe het gaat met je werk en of je deze tien signalen in jezelf herkent.