Wat zijn mee-eters eigenlijk?
Een mee-eter is eigenlijk gewoon een verstopte talgklier. In de uitgang van deze klier zit dan een propje huidcellen met talg. Je hebt mee-eters met een zwart puntje, die ontstaan door de aanraking van talg met de buitenlucht. En je hebt mee-eters met een wit puntje, deze liggen veel dieper in de huid. Dit zorgt ervoor dat ze moeilijker te behandelen zijn en dit zijn ook de mee-eters die kunnen uitgroeien tot puisten. Mee-eters komen, net als puistjes, het meeste voor op je gezicht, nek of rug.
Hoe voorkom je mee-eters?
Voorkomen is natuurlijk beter – en vooral een stuk makkelijker – dan genezen. Vet eten is niet bevorderlijk voor de huid. Verse producten en vitaminen wel. Ook alcohol en roken kunnen zorgen voor huidproblemen. Buiten dit, is reiniging van het gezicht belangrijk. Kies een product dat past bij je gezichtstype en reinig hiermee consequent je huid. 2 á 3 keer per week je gezicht grondig schoonmaken met een scrub zorgt ervoor dat jouw poriën gereinigd worden. Ook het gebruiken van een moisturizer kan ervoor zorgen dat je huid gezonder blijft en dat mee-eters wegblijven. Kort gezegd is het dus aan te raden om wat aandacht aan je verzorgingsritueel te besteden.
Zelf je mee-eters verwijderen
Dit is een risicovolle onderneming, omdat het nogal opvalt wanneer het mis gaat. Als je huid in je gezicht geïrriteerd is, ziet natuurlijk iedereen dit. Hoe verleidelijk het ook kan zijn, uitknijpen is niet bepaald de verstandigste optie. Dit komt omdat er waarschijnlijk vuil op je vingers en onder je nagels zit. Ook kan uitknijpen littekens veroorzaken. Bepaalde face washes kunnen effectief zijn, net als speciale strips en exfoliators. Wat ook kan helpen is een masker. Mocht je toch mee-eters willen uitknijpen, doe het dan alleen bij de zwarte én zorg dat je handen gewassen zijn en gebruik desnoods tissues. Bij witte mee-eters maak je het hoe dan ook alleen maar erger.
Professionele behandeling voor het verwijderen van mee-eters
Mocht je je dusdanig irriteren aan je mee-eters en niet meer weten hoe je het op moet lossen, of je hebt er extreem veel last van, dan kun je altijd nog kiezen voor professionele behandeling. Er zijn genoeg plekken waar je hiervoor terecht kunt, je huisarts kan je eventueel verwijzen. Er zijn verschillende soorten behandelingen, van korte vrij simpele behandelingen tot langdurige behandelingen die wat meer ingrijpend zijn. Een professional weet hoe je behandeld moet worden en zorgt uiteindelijk voor een betere huid.