Hoe ga ik mijn sollicitatiegesprek voorbereiden?
Iedereen onder ons heeft wel eens gesolliciteerd. Het beginnen van de brief is al lastig, maar wat te denken van het gesprek zelf? Tips voor het maken van een brief en cv zijn online makkelijk vindbaar. Tips voor een sollicitatiegesprek daarentegen, zijn een stuk lastiger. Terwijl het gesprek de doorslaggevende factor is, is het des te belangrijker om hier een goede voorbereiding voor te treffen. Je sollicitatiegesprek voorbereiden, dat doe je met onderstaande tips. Laat een onuitwisbare indruk achter en scoor die baan.
1. De kleding tijdens een sollicitatiegesprek
Hoewel wij het liefst iedereen aanraden een stijlvol pak te dragen, is dit niet in alle gevallen geheel representatief. Kijk daarom goed naar wat voor functie je solliciteert, naar de sfeer op kantoor en naar de kleding van anderen. Zie jij ze constant in spijkerbroeken en T-shirts lopen, dan is het gek om daar in pak naar toe te gaan. Zoek daarom vooraf even op social media wat de werknemers voor kleding dragen. Weet je dan nog steeds niet wat je moet dragen, dan is een smart casual look altijd goed. Rock een pantalon met een fijngebreide trui en een paar witte sneakers. Stijlvol maar toch relaxed.
2. Bereid je voor op het onverwachte
Hoe raar dit ook klinkt, werkgevers proberen je altijd een beetje in een ongemakkelijke situatie te dwingen. Dus wil jij je sollicitatiegesprek voorbereiden, bereid je dan ook mentaal voor op de gekste vragen, zo kan een gesprek alleen maar meevallen. Lees daarnaast ook goed je cv en sollicitatiebrief door, check op fouten. Dit is namelijk de nummer manier één waarop recruiters je in een ongemakkelijke positie plaatsen. Daarom is het beter om enkele woorden te schrappen in je cv en sollicitatiebrief. Ongemakkelijke en onverwachte situaties die door werkgevers geschetst worden, zijn er dan ook om jou te testen. Blijf je rustig in ongemakkelijke situaties? Hoe creatief ben jij? Ben jij oplossingsgericht? Haal even diep adem en neem je tijd om je antwoord te formuleren.
3. De altijd gestelde vraag: “Vertel eens iets over jezelf”
Je zit net en je weet dat deze vraag gaat komen. Wat vertel je zo iemand dan? Elke keer weer lopen we te mompelen over hoe goed wij wel niet zijn, iets wat toch lastiger is dan je denkt. Ten eerste zorg je ervoor dat jij een logische verklaring hebt voor alles wat op je cv staat. Gebruik voorbeelden die jouw competenties beschrijven en vertel wat over de inhoud van de functies die jij hebt uitgeoefend. Daarnaast is het belangrijk om de algemene punten te ontwijken, zoals doorzettingsvermogen, flexibel en inititatief tonen. Kies wat meer specifieke eigenschappen van jezelf. Mocht je niks kunnen bedenken, vraag dan even wat vrienden of familie hiervoor.
Daarnaast wordt ook regelmatig gevraagd naar je slechte eigenschappen. Wees dan ook niet bang om deze te benoemen. Vaak wordt dan gezegd door de sollicitant: “Ik ben erg perfectionistisch, wat mij soms remt in mijn werkzaamheden”. Wat bij de werkgever overkomt als: “Ik heb geen slechte punten of ik heb niet de ballen en reflectievermogen om mijzelf te beoordelen”. Wees niet bang om eens een slechte eigenschap te benoemen over jezelf, zo laat je reflectievermogen, eerlijkheid en ballen zien tijdens je gesprek.
4. Het stellen van vragen
Zorg er ten eerste voor dat je op de hoogte bent van alle relevante ontwikkelingen van het bedrijf en de functie. Weet alle ins en outs, de missie & visie, et cetera. Dit brengt dan hoogstwaarschijnlijk gelijk vragen in je naar boven. Noteer die! Want aan het eind van elk gesprek komt het belangrijkste onderdeel, namelijk de vragen van jou naar de werkgever toe. Zo laat je aan de werkgever zien dat jij je verdiept hebt in het bedrijf en de functie, wat pluspunten zijn voor jou. Wees daarnaast ook niet bang wanneer de recruiter wat zegt wat jij niet begrijpt, om hier vragen over te stellen.
Sollicitatiegesprek voorbereiden, hier weet jij nu alle ins en outs over. Maar ben jij nog bezig met solliciteren en weet jij niet hoe jij een brief moet beginnen? Kijk dan eens naar 6 tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief.