
Cardioloog adviseert: vermijd deze 6 voedingsmiddelen om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen
Een cardioloog heeft zes voedingsmiddelen genoemd die je absoluut moet vermijden. In het Verenigd Koninkrijk zijn cardiovasculaire ziekten (hart- en vaatziekten) een van de grootste doodsoorzaken. Dit zijn de zes voedingsmiddelen die je beter even aan de kant kunt zetten om de kans op dit soort ziektes te verlagen.
Verlaag de consumptie van rood vlees om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen
Dokter Wen-Chih Wu, directeur van het Brown University Health Cardiovascular Wellness and Prevention Centrum, noemt de zes voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je hartproblemen wilt voorkomen. Hartproblemen kunnen genetisch bepaald zijn, maar je speelt zelf ook een grote rol in het behouden van je gezondheid.
Rood vlees, zoals rund, lam en kalfsvlees, bevat veel cholesterol en verzadigd vet. “Dus voordat je begint aan je grote steak, onthoud dat het vet in rood vlees extra slecht is voor je hart en slagaders.” Betekent dit dat je nooit meer rood vlees kunt eten? Nee, zeker niet, maar dokter Wen-Chih Wu adviseert om de consumptie te beperken en het niet dagelijks te eten. Ook varkensvlees valt hieronder, zelfs als het vaak als ‘gezond’ wordt aangemerkt. Nog belangrijker: verwerkt vlees, zoals bacon en hotdogs, moet te allen tijde worden vermeden.
Gefrituurd eten en gesuikerde drankjes kan je ook beter laten staan
De meeste mensen houden wel van een frietje of een frikandel op zijn tijd, maar dat doet meer kwaad dan goed. Gefrituurd eten bevat veel verzadigde vetten en transvetten, en deze zijn in het bijzonder slecht voor je hartgezondheid. Hoeveel calorieën er in een frietje zitten is eigenlijk te bizar voor woorden. Wat kun je dan wél doen? Dokter Wen-Chih Wu zegt dat zelfgemaakte frietjes – door aardappelen te bakken en te bestrooien met een klein beetje olijfolie – een stuk gezonder zijn dan een frietje uit de snackbar.

Gesuikerde drankjes zijn ook een grote boosdoener. “Suiker is de oorzaak van gewichtstoename, wat kan leiden tot een hoge bloeddruk, diabetes en obesitas – allemaal factoren die ontzettend slecht zijn voor je hart,” aldus de dokter. “Bovendien kan het je bloedvaten aantasten door verhoogde niveaus van triglyceriden en een type cholesterol dat bekend staat als LDL. Ten slotte houdt overtollige suiker ook verband met ontstekingen in het lichaam. In plaats van frisdrank kun je beter overstappen op bruisend water of gewoon water. Zorg er bovendien voor dat je de etiketten leest, zodat je voedingsmiddelen met minder toegevoegde suikers kunt kiezen.” Oppassen met cola dus!
Chips, snacks en vette zuivelproducten: doe het niet
Iedereen weet dat snacken niet goed voor je is, maar het is slechter dan je denkt. “Die zakken chips en hun tegenhangers, zoals nacho’s en kaassnacks, zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen die worden gebakken en gevuld met additieven en grote hoeveelheden natrium,” zegt Wen-Chih Wu. Af en toe een chipje kan geen kwaad, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van.
Tot slot noemt de dokter vette zuivelproducten als boosdoener. Hoewel zuivel een belangrijk onderdeel is van je voeding, is het beter om producten met een laag vetpercentage te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor magere melk in plaats van volle melk.
Nu weet je welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen en wat de gezonde alternatieven zijn!