Het tellen van calorieën blijft ons eindeloos bezighouden

Calorieën blijven ons eindeloos bezighouden: hoeveel hebben we er per dag nodig, hoeveel kunnen we er met sporten verbranden, hoeveel zitten er in een portie friet, enzovoort. Veel mensen doen namelijk aan lijn of letten op hun eetpatroon, waarbij de calorie-inname een belangrijke rol speelt. Een calorie is een eenheid van energie, die we nodig hebben om ons fit en energiek te voelen.

Mannen hebben over het algemeen meer calorieën per dag nodig dan vrouwen. Gemiddeld hebben vrouwen 2000 calorieën per dag nodig, terwijl mannen 2500 calorieën per dag nodig hebben. Echter is dit slechts een richtlijn en is je caloriebehoefte afhankelijk van verschillende factoren. De hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt wordt bijvoorbeeld ook bepaald door je leeftijd, je lengte en je fysieke activiteit. Als je een dag flink gesport hebt, zul je waarschijnlijk meer calorieën nodig hebben, behalve als je wil afvallen.

Hoeveel calorieën zitten er in een frietje?

Hoeveel calorieën er in een portie friet zitten is vervolgens ook weer afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bereidingswijze, het type aardappel, de dikte van de patat en de gebruikte frituurolie. We kunnen het aantal calorieën van een portie friet dus bij benadering vaststellen. Een gemiddeld frietje is ongeveer 10 centimeter lang, 1 centimeter dik en bevat zo’n 14 calorieën. De meeste calorieën komen voort uit de frituurolie: de koolhydraten uit de aardappel zelf bevatten namelijk helemaal niet zo heel veel calorieën. Een kleine portie friet bevat ongeveer 16 frietjes en om en nabij 230 calorieën. Ter vergelijking: een middelgrote appel bevat 95 calorieën. Dat betekent dat het eten van ongeveer 7 frietjes gelijk staat aan het aantal calorieën dat je binnenkrijgt als je een appel eet.

portie friet calorieën

Natuurlijk moet je altijd rekening houden met de context waarin je een patatje eet. Met het eten van een frietje op z’n tijd is niks mis, zolang je het maar met mate doet. Eén keer per week patat eten schijnt bijvoorbeeld helemaal niet slecht te zijn. Bovendien moet je niet vergeten dat ook frietjes gewoon voedingstoffen bevatten, waaronder koolhydraten die je lichaam hard nodig hebben. Een frietje draagt daarom ook bij aan het verzadigingsgevoel dat je nodig hebt om de rest van de avond geen honger meer te hebben en je weerhoudt van het graaien naar snacks.