Hoe komt het dat je kaal wordt?
Genetica en hormonen spelen een belangrijke rol wanneer het draait om kaal worden. Het hormoon dihydrotestosteron (DHT) zorgt voor de kaalheid. DHT wordt geproduceerd uit testosteron door het enzym 5-alpha-reductase en bindt zich vast aan de eiwitten bij de haarzakjes. Wanneer dit gebeurd, krimpen de haarzakjes door die DHT. Dit leid dan tot dunner en uitvallend haar. De kans dat je haar terug groeit, is erg klein, maar als je haar wel terug groeit, is het een erg langzaam proces. Op Moeder Natuur hoef je dus niet te rekenen als het op het voorkomen van vroegtijdig kaal worden aankomt.
Onderzoek heeft aangetoond dat de grootste oorzaak van kaalheid aan genetica ligt. Is je vader erg vroeg kaal geworden? Grote kans dat het dan ook bij jou gebeurt. Volgens een onderzoek uit 2017 is genetica voor 80 procent verantwoordelijk voor haaruitval. Het is soms wel lastig om te zien of je kaal wordt. Toch zijn er verschillende signalen waaraan je kunt zien dat je kaal wordt.
Behandelingen voor het tegenhouden van kaalheid
Simpelweg gezegd kun je kaal worden dus niet tegenhouden, wél kun je een paar behandelingen proberen die kaal worden uit kan stellen en kan verminderen. Deze behandelingen, die kunnen bijdragen aan het voorkomen van vroegtijdig kaal worden, kun je hieronder lezen:
1. Medicijnen tegen kaalheid
Een van de gebruikelijkste manieren om kaal worden te voorkomen is medicatie. Minoxidil (merknaam Rogaine) zou goed moeten werken tegen haarverlies. Het medicijn zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de haarzakjes wordt vergroot. Dit zou moeten zorgen voor toenemende haargroei. Een ander medicijn is finasteride (merknaam Propecia). Dit medicijn doet een beetje het tegenovergestelde. Finasteride houdt juist het testosteron dat zorgt voor de kaalheid tegen. Beide medicijnen kun je zowel op recept krijgen als vrij kopen.
2. Haartransplantatie tegen haaruitval
Een ander bekende behandeling voor haaruitval is haartransplantatie. Bij deze behandeling worden haarzakjes van je hoofdhuid getransplanteerd naar de dunnere/kale plekken op je hoofd. Er zijn verschillende soorten transplantaties. Zo heb je folliculaire unit-transplantatie (FUT). Hier snijdt de chirurg een stripje huid aan de achterkant of zijkant van je hoofdhuid weg. Hier haalt hij of zij dan haarzakjes uit om die weer op andere plekken te transplanteren. Bij folliculaire unit-extractie (FUE) worden de haarzakjes gelijk vanaf je hoofdhuid getransplanteerd.
3. Plasmatherapie om kaal worden te voorkomen
Bij bloedplaatjesrijke plasmatherapie wordt er een concentratie van bloedplaatjes in je hoofdhuid geïnjecteerd. Door deze injectie word je haargroei gestimuleerd. Met deze therapie kun jij dus het kaal worden voorkomen.
Ben je nu helemaal niet van de operaties of medicijnen? Je kunt altijd nog een pruik voor jezelf laten maken.