Het uithangbord van de Aziatische cuisine is vooral hier in West-Europa sushi. Voor een gezonde sushi maaltijd is het van groot belang dat er bij de bereiding goed is gelet op de hygiëne. De sushi moet zorgvuldig worden bereidt en dus niet met vieze handen zijn klaargemaakt. Dat geldt natuurlijk in elke keuken, maar vooral bij vis is dit essentieel. Zie hieronder het antwoord op de vraag: is sushi gezond of ongezond?

Is sushi gezond of ongezond?

Laten we positief van start gaan: vis is heel gezond, maar kan de manier van bereiding kan figuurlijk roet in het eten gooien. Een portie gefrituurde garnalen dobbert minuten lang in de vetpan, wat natuurlijk niet de bevorderlijk is voor de gezondheid. Je bent dus beter af door rauwe vis gaan, zoals zalm of tonijn. Dit soort vis bevat veel omega-3 vetzuren die goed zijn voor je lichaam. Maar overdrijf niet. Vissoorten als tonijn en makreel bevatten een hoge concentratie aan kwik. Daarom is het verstandig er ook weer niet te veel van naar binnen te werken. Varieer dus lekker, maar houdt het binnen de perken.

is sushi ongezond rauwe vis

De combinatie van vis en rijst is verrukkelijk, maar vergis je niet: in één sushiroll zit al gauw een rijkelijke hoeveelheid witte rijst. Witte rijst bevat niet veel vezels en kan je bloedsuikerspiegel flink omhoog smijten. Het is daarom belangrijk om niet meer dan anderhalve kop rijst per dag te eten. Dit komt neer op ongeveer 190 g ongekookte rijst per dag en 125 g ongekookte rijst per keer. Bestel je sushi in een restaurant, let dan op de hoeveelheid rolls en ga anders ook voor sashimi, om te zorgen dat je niet téveel aan rijst achter je kiezen schuift.

Niet overal even gezond

Ook bij diverse all you can eat-tenten kan je sushi op je bord leggen. Vaak voegen dit soort etablissementen extra suiker of gezoete rijstazijn toe aan de rijst, om het geheel beter aan elkaar te laten plakken. Hierdoor kan één hapje sushi een aardige lading suiker bevatten. Als je écht gezonde sushi wilt eten, kun je het beter zelf thuis doen. Je kunt er dan voor kiezen om de rijst te vervangen door bijvoorbeeld quinoa of bloemkoolrijst. Maar probeer vooral nieuwe dingen uit, op het internet kun je een eindeloos aanbod aan combinaties vinden. Ga in een restaurant dus voor bijvoorbeeld een vega roll en vermijd vooral gefrituurde gerechten.