Hoe eet je sushi?

Voor de beginners is sushi eten een hele klus. Zie hieronder waar jij je aan dient te houden wanneer jij aan deze ‘zware’ maar oh zo lekkere taak begint.

1. Wees niet bang om met je vingers te eten

Geloof het of niet, maar het is absoluut niet raar om sushi met je handen te eten. Eigenlijk is dat zelfs de traditionele manier van eten. Natuurlijk is het belangrijk dat je jouw handen even goed reinigt, maar daarna kun je prima je vingers gebruiken. Oké, ze zijn schoon, maar nu? Houd je vingers langs het bord en pak de sushi vanaf de zijkant. Wanneer je de sushi vanaf boven zou pakken, zou het de opmaak kunnen verpesten.

Sushi eet je zo tafelmanieren sushi guide man man 2 Sushi eet je zo tafelmanieren sushi guide man man 1

2. Hoe eet je sushi met stokjes?

Vind je het maar niks om met je handen te eten? Geen probleem, there’s no shame in de chopsticks game. Zorg wel dat je de stokjes op de juiste manier vasthoudt. Heb je dat nog niet geheel onder controle, dan is het prima om dit zelf een keertje te gaan oefenen bij de japanner. Net als met je vingers, pak je ook met stokjes de sushi vanaf de zijkant. Het grijpen vanaf boven, vergroot de kans dat de sushi uit elkaar valt.

Sushi eet je zo tafelmanieren sushi guide man man 4 Sushi eet je zo tafelmanieren sushi guide man man 3

3. Gebruik van wasabi en soya sauce

Wanneer je naar een all you can eat gaat, zal niemand er raar van opkijken dat je een cocktail maakt van je wasabi en soya saus. Dit is not done in een goed sushi restaurant. Daarnaast is het niet de bedoeling de gehele sushi in de soya te dippen. In principe is sushi ready-to-eat. Wil je toch wat soya, dip dan een klein hoekje (viskant) in de soya. Wasabi leg je bovenop de sushi.

4. Gebruik van gember

Gember wordt ook veelal verkeerd genuttigd. Veel mensen leggen gember bovenop hun sushi. Dit is absoluut niet de bedoeling omdat je zo de smaak van de sushi wegneemt. Gember is bedoelt om tussen twee verschillende sushi door te eten of om de soya aan te brengen op de sushi. Dit is namelijk een stuk eleganter dan de sushi in het bakje soya te dippen.

Dippen sushi restaurant tafelmanieren etiquette man man Sushi eet je zo tafelmanieren sushi guide man man 5

5. Dip de vis

Zoals hierboven al genoemd is, is het niet de bedoeling de nigiri sushi rijst in de soya te dippen. Rijst dippen is niet respectvol naar de chef. Daarnaast absorbeert rijst vocht en resulteert dit erin dat je sushi uit elkaar valt, zonde. Wil je toch soya: draai de sushi om en dip de rug (viskant) in de soya.

6. In een keer

Sushi’s zijn één haps gerecht. Het is dus niet de bedoeling dat je sushi in tweeën bijt of in kleinere hapjes breekt. En nu we toch bezig zijn is het belangrijk is het uit den boze om de sushi van de rijst te scheiden.

Dippen sushi restaurant tafelmanieren etiquette man man 3

7. Eet de sushi onmiddellijk

Sushi is op zijn best wanneer deze vers geserveerd wordt. Ben je in een goed sushi restaurant, dan is het gebruikelijk sushi op te eten op het moment dat de chef het jou overhandigt. De rijst zou nog warm moeten zijn van het koken en de vis nog warm van de chefs handen.

Dippen sushi restaurant tafelmanieren etiquette man man 2

Hier laat koning Masa je zien hoe je sushi moet bereiden.