Hoelang blijft alcohol in je lichaam?
Wil je gaan stappen en ben je de bob, dan is het de bedoeling dat je geen alcohol drinkt. Vanaf een alcoholpromillage vanaf 0.22 ben je als beginnende bestuurder al strafbaar. Daar zit je overigens al snel aan: met één biertje kom je al aan promillage van 0.2.
Een ervaren bestuurder, dat ben je als je al vijf jaar of langer je rijbewijs hebt, mag je een promillage van 0.5 hebben. Dat betekent dus maximaal 2 bier of 2 andere alcoholische dranken. Voor vrouwen is het overigens de helft: een half biertje leidt al tot een promillage van 0.2.
Een biertje is pas na anderhalf uur weg
Aan het bovenstaande moeten we nog wel wat toevoegen: alcohol blijft namelijk zo’n 1.5 uur in je lichaam zitten. Je zult na dat ene biertje dus even moeten wachten voor je helemaal ‘safe’ bent. Drink je meer, dan komt daar per drankje nog 1.5 uur bovenop. Zit je dus lekker te drinken met je vrienden en denk je na je zesde biertje nog wel veilig naar huis te kunnen rijden, vergeet het dan maar. Het gaat in dat geval nog 9 uur duren voor je veilig de weg op kan. Niet doen dus.
Alcohol sneller uit je lichaam verwijderen?
Helaas zijn er geen medicijnen die de afbraak van alcohol versnellen. Ga je dus op zondag even lekker het weekend afsluiten met een paar glazen whisky, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je in de ochtend nog teveel alcohol in je lijf hebt zitten en dus niet mag rijden. Ook al merk je er zelf helemaal niks van en heb je prima geslapen, verstandig is het niet. De verkeersboetes die je krijgt als je met een te hoog promillage achter het stuur kruipt zijn niet misselijk, boven loop je ook het risico op een rijontzegging van enkele maanden. Denk dus goed na voor je het op een drinken zet, want zelfs na een nachtje slapen kan je gevaar lopen.