Hoe gezond is biefstuk?
Biefstuk is een mager stuk vlees en bevat naast weinig vet, veel belangrijke vitamines, mineralen en eiwitten. Met name dat laatste is van belang voor je spieren. Dat is natuurlijk niet het enige, ook de creatine en ijzer in biefstuk is belangrijk. Deze stoffen helpen ook bij de spieropbouw.
Biefstuk is makkelijk en op verschillende manieren klaar te maken: in de oven, op de barbecue of gewoon door het lekker te grillen. Het wil overigens niet zeggen dat het ongevaarlijk is. Vooral als je jouw biefstuk het liefst ‘rare’ of medium rare’ wilt hebben’, zit het nog vol met bacteriën die niet direct het loodje leggen tijdens het bakken of grillen.
Eigenschappen van biefstuk
Dat vlees belangrijk is voor het lichaam zul je wel weten. Het stelt ons in staat om met een beperkt aantal ingrediënten een volwaardige maaltijd op tafel te zetten. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de noodzakelijke eiwitten. Deze zitten nu eenmaal meer in vlees dan in groenten. Naast de nodige eiwitten bevat vlees ook andere voedingsstoffen. Denk maar aan vitamines en mineralen. Deze zijn belangrijk voor de groei en het onderhoud van ons lichaam.
De biefstuk
Dat er dus belangrijke voedingsstoffen in vlees en dus ook in biefstuk zit is duidelijk. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet zonder vlees kan. Ook als je vegan bent kun je met een uitgebalanceerd dieet voldoende voedingsstoffen waaronder proteïne binnen krijgen. In veel gevallen is dat zelfs gezonder. Zo is vis ook rijk aan eiwitten, bovendien krijg je dan ook voldoende gezonde vetten binnen.
In veel soorten vlees zitten verkeerde vetten, ook wel verzadigde vetten genoemd. Bij veel inname kan dit verschillende gevaren met zich meebrengen omdat bij een teveel aan verzadigde vetten je aderen vernauwen wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.
Je kan dus prima genieten van een lekkere biefstuk, zolang je maar niet overdrijft. Dit is natuurlijk in veel gevallen zo, maar kijk dus ook uit tijdens het eten van te veel rood vlees.