Een groot cliché op het gebied van break-ups
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: als iemand begint te strooien met woorden als ‘het ligt niet aan jou,’ weet je twee dingen zeker: je relatie is ten einde, en iemand durft niet je niet te vertellen waarom. Het is een van de gemakkelijkste manieren om duidelijk te maken dat je niet verder wil. Eerlijk ten opzichte van je partner is het echter niet. Natuurlijk is het geen prettige boodschap, maar het uitspreken van deze zin doet wellicht meer kwaad dan goed.
Iemand is er namelijk veel meer bij gebaat om te weten wat de reden is van een break-up dan hier naar te moeten gissen. En dit kan nare gevolgen hebben voor je gevoel van eigenwaarde of opnieuw parten gaan spelen in een volgende relatie.
De strategie van ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’ werkt averechts
Ons brein is niet goed in staat om te gaan met onwetendheid. Dat geldt zelfs voor de meest afschuwelijke facetten van het leven: als je ziek bent, wil je weten wat je hebt in plaats van je zorgen te maken over mogelijke scenario’s. Zo werkt het ook in dit geval: niet weten waarom je relatie strandt is frustrerend, omdat ons brein geneigd is om te gaan speculeren.
Dat wil zeggen dat we alles wat we niet kunnen verklaren, tóch gaan proberen te verklaren. Het gevolg daarvan is vaak dat we verkeerde conclusies trekken en onszelf iets gaan aanpraten wat niet waar is. Eindstand: je gaat het uiteindelijk toch bij jezelf zoeken, omdat je de dialoog alleen met jezelf kunt voeren. Door ‘het ligt niet aan jou’ dus als reden aan te voeren om een relatie te beëindigen, bereikt je een averechts resultaat.
Bescherm je ex-partner voor relaties in de toekomst
Het feit dat iemand conclusies trekt omdat hij of zij niet weet wat de reden van de relatiebreuk is, kan vervelende consequenties hebben voor de toekomst. Deze strategie werkt dus niet alleen averechts, maar kan ook serieuze obstakels creëren voor volgende relaties. Het kan namelijk zo zijn dat iemand zichzelf onterecht iets verwijt en dit in een toekomstige relatie wil voorkomen. Dat betekent dus dat iemand iets aan zijn of haar karakter zou kunnen veranderen, zonder dat hier een aanleiding voor is. Daarnaast blijft de werkelijke reden van de breuk onbekend en loopt iemand het risico dezelfde fouten te maken als in jullie relatie. Je ontneemt iemand dus vrij letterlijk de kans om van een relatie te leren als je besluit met ‘het ligt niet aan jou, het ligt aan mij.’
Mis jij jouw ex-partner heel erg? Lees dan hoelang liefdesverdriet gemiddeld duurt.