Het opkomen van dating trends

Met de opkomst van dating apps en sociale media hebben mensen toegang gekregen tot een breed scala aan mogelijkheden om potentiële partners te ontmoeten. In de wereld van online dating ontstaan er dan ook voortdurend nieuwe trends die niet altijd even goed en veilig zijn. Het gaat hier bijvoorbeeld over emotioneel manipulatieve trends zoals ghosting, gaslighting en love bombing. Deze verschijnselen kunnen schadelijk zijn voor degenen die er slachtoffer van worden. Het is daarom ook van cruciaal belang dat mensen zich bewust zijn van deze risico’s en op hun hoede zijn voor de gevaren die deze nieuwe datingtrends met zich mee kunnen brengen. Onlangs is er weer zo’n dating trend opgedoken: ghostlighting. 

 

Ghostlighting is de slechtste dating trend in 2023

In het hedendaagse datinglandschap kan er weer een nieuwe vreselijke dating trend worden toegevoegd: ghostlighting. Deze term combineert de meest negatieve aspecten van twee veelvoorkomende datingfenomenen ghosting en gaslighting. Ghosting houdt in dat een romantische partner plotseling en volledig uit het leven verdwijnt. Alle communicatie stopt en er lijkt geen enkel spoor en teken van leven te zijn. Alsof hij of zij een ghost is geworden. Gaslighting houdt in dat de partner bewust verwarring en twijfel zaait over de eigen waarnemingen of realiteit van de ander. Denk bijvoorbeeld aan wanneer een partner systematisch de ervaringen en gevoelens van de ander minimaliseert, ontkent of verdraait, waardoor deze gaat twijfelen aan hun eigen waarnemingen en mentale gezondheid. Zoals de naam ook al doet vermoeden, is ghostlighting het samenkomen van deze twee verschijnselen en vormt dit een zorgwekkende ontwikkeling binnen de datingwereld.

Ghostlighting ergste dating trend

Wat kun je doen om ghostlighting te voorkomen?

Ghostlighters gebruiken tactieken als informatie achterhouden en de waarheid verdraaien om hun partner te manipuleren, aldus psycholoog Dr. Rina Bajaj. Ze kunnen zelfs iemands angst of bedreigingen gebruiken om de relatie naar hun voorkeur te sturen. Na het beëindigen van de relatie ontlopen ghostlighters meestal verantwoordelijkheid en wijzen zij hun voormalige partner vaak als oorzaak aan. Maar wat kun je zelf doen om ghostlighting te voorkomen?

Allereerst is het essentieel om te begrijpen dat dit niet de schuld is van het slachtoffer, maar een vorm van emotionele manipulatie. Je kunt iemand daarom het beste steunen en een veilige ruimte bieden om iemands ervaringen te bevestigen. Indien het nodig is, kan je iemand ook helpen te overwegen om een therapeut te raadplegen. Samen met een therapeut kun je leren om grenzen te herstellen en het eigen persoonlijke welzijn te vergroten.

Lees ook: Infla-dating wordt dé dating trend van 2023.