Geld besparen begint bij jezelf
Zodra je salaris is gestort is geld besparen wellicht het laatste waar je aan denkt. De kans is groot dat je eerst even lekker wilt gaan shoppen of uit eten. Wie slim is probeert die verleiding te weerstaan. Hoe saai het ook klinkt, als je eerst je vaste lasten hebt betaald, een budget hebt bepaald voor de boodschappen en een deel van je salaris achter de hand houdt, speel je op safe. Probeer ernaar te streven om maandelijks 10 tot 15 procent van je inkomen te reserveren door het op een spaarrekening te zetten.
Is het lastig om gelijk te beginnen met sparen, begin dan met kleine bedragen. Probeer het eerst met 50 euro per week, om het vervolgens te vergroten. Op het moment dat je van het sparen een gewoonte maakt, zal het veel eenvoudiger zijn om dit vol te houden. Uiteindelijk is het sparen niks meer dan het belonen van jezelf voor een goed financieel beheer.
Geld besparen door vooruit te denken
Het is wellicht niet leuk om te horen, maar de meeste grote aankopen dienen maar een doel: om indruk te maken. Gaat het financieel goed, dan is de kans groot dat je wilt laten zien dat je lekker bezig bent. Een nieuwe auto, een nieuwe keuken, het zijn allemaal voorbeelden van aankopen die misschien wel noodzakelijk zijn, maar ook je ego versterken.
Dat geldt ook voor de hypotheek die je afsluit om die ene droomwoning te kunnen financieren. Natuurlijk is het interessant om een indrukwekkende woning te kunnen kopen, maar uiteindelijk moet de hypotheek wel betaalbaar blijven. Dit is dan ook de fout die veel starters maken. Meer dan eens gaat men uit van de maximaal haalbare hypotheek om vervolgens te onderzoeken welke woningen voor een dergelijk hypotheekbedrag kan worden gekocht.
Ben je van plan een woning te kopen, ga dan uit van wat betaalbaar is aan maandlasten en baseer op dat bedrag je mogelijkheden. In veel gevallen is die droomwoning dan opeens te duur geworden. Dat is wellicht jammer, maar je bereikt er wel mee dat je geen hypotheek neemt die later wellicht onbetaalbaar wordt. Dat laatste kan al snel gebeuren, vooral als je een starter op de woningmarkt bent. Op het moment dat je namelijk gaat settelen en er kinderen komen, heb je er een kostenpost bij. Je moet er dus wel voorzorgen dat je de hypotheek kunt blijven betalen.
Houd een deksel op uw creditcards
Geld hebben is geld uitgeven, zo eenvoudig is het. Is je inkomen gestegen, of heb je geld terug gekregen van de belastingdienst, dan is het verleidelijk om dit uit te geven. Je gaat immers leven naar het inkomen wat je hebt. Zo’n inkomensverbetering heeft niet alleen gevolgen voor je uitgavenpatroon, je bent opeens ook in staat om de limiet van je creditcard te verhogen. In veel gevallen beginnen daar juist de problemen.
Ben je slim, dan beperk je het doen van aankopen via je creditcard. Ook andere methodes van ‘kopen op rekening’ zou je eigenlijk achterwege moeten laten. Hoe verleidelijk het ook is om nú al iets te kopen terwijl je het geld er nog niet voor hebt, probeer het te voorkomen.
Is er al sprake van schulden door leningen uit het verleden, probeer dan de duurste leningen in de eerste instantie af te lossen. Heb je door een meevaller geld over, bijvoorbeeld door een dertiende maand, gebruik die extra financiële ruimte om oude schulden af te lossen. Uiteindelijk ben jezelf degene die hier het meeste profijt van heeft.
Weet wat je uitgeeft (en waar aan)
Het is de ouderwetse tip die nog altijd werkt: wees op de hoogte van je uitgavenpatroon. Met andere woorden, schrijf alles op. Uiteraard hoef je dat niet tot in lengte der dagen te doen, maar gedurende twee tot drie maanden bijvoorbeeld. Wat je ermee bereikt is dat je inzicht krijgt in hoe je het geld uitgeeft en eigenlijk automatisch ziet wat je eigenlijk niet had hoeven te kopen. Zo leer je zelf je eigen financiën beter te managen en beperk je het risico op impulsaankopen.
Als het lastig is voor je om alles consequent op te schrijven, gebruik dan een van de vele beschikbare apps om je huishoudboekje bij te houden. Goede apps die in dat opzicht het makkelijk maken voor je zijn bijvoorbeeld ‘Expense Manager’ en ‘Easy Home Finance’.