Aanstootgevende beelden
Dat films gevoelens kunnen oproepen en je woedend kunnen maken, is inmiddels wel bekend. Het gebeurde eerder al bij Joker, waarin je volgens critici wordt opgeroepen tot het gebruiken van geweld. De Joker geniet van het plegen van zijn misdaden en de film legt de vinger op vele maatschappelijke problemen waar veel mensen mee te maken krijgen. Wat is er dan zo aanstootgevend aan Blue Story?
Geweld na vertoning Blue Story
Blue Story is een film waarin je twee vrienden volgt die besluiten zich aan te sluiten bij straatgangs in Londen. De film was zelfs zo goed dat het een prijs ontving voor de beste onafhankelijke film van 2019. In een vue-bioscoop in Birmingham ging het laatst alleen mis. Zo’n honderd personen bestormden de bioscoop met machetes in de hand. De rel duurde ongeveer 1,5 uur en achteraf werden er vijf tieners gearresteerd door de Londense politie.
De reden van de actie
Wat nou precies de motivatie van de groep actievoerders is, is niet helemaal duidelijk. Wel zijn er vermoedens. Zo schrijft The Guardian dat Blue Story te maken heeft met ras en discriminatie. De cast bestaat bijna volledig uit Afrikaans-Amerikaanse acteurs en wordt door de rel in geen enkele vue-biscoop meer vertoond. The Guardian wijst er ook op dat na de vertoning van The Dark Knight Rises uit 2012 in Colorado er 12 mensen om het leven kwamen door een schietincident. Maar de film werd daarna nog gewoon vertoond. Een recentelijk voorbeeld is natuurlijk Joker. Het is dus nog maar de vraag of de film zelf de voornaamste aanleiding is geweest van de maatregel.