1. Je voelt je onzeker en denkt dat je tekortschiet
Je onzeker voelen in een relatie is vrijwel altijd een slecht teken. Als jij je onzeker voelt omdat je behoeften worden behandeld alsof ze niet belangrijk zijn. Het probleem in eenzijdige relaties is dat mensen soms het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn. Degene die zich in de relatie niet goed genoeg voelt praat het gedrag van de ander heel snel goed. Ze denken namelijk dat wanneer ze wel goed genoeg zijn, de ander hun zeker beter zal behandelen. Onzin, want je bent dan kort door de bocht niet voor elkaar weggelegd.
Degene die zich in de relatie niet goed genoeg voelt doet zichzelf tekort door in de relatie te blijven. Ze sluiten compromissen, ze tolereren vrijwel alles wat de ander doet en zo verliezen zij hun eigenwaarde en zelfrespect. Dat is iets wat een relatie nooit teweeg zou mogen brengen. Relaties zijn zoveel makkelijker en mooier als het van twee kanten komt.
2. Je partner luistert selectief naar je
Hoewel het in een relatie hoort dat men zich gehoord, gezien en verbonden voelt met hun partner, is het in een eenzijdige relatie zo dat men zich vaak eenzaam en gefrustreerd voelt. Dit komt door het selectieve communicatiepatroon van de andere partner. Jammer, want communicatie is juist zo belangrijk om een relatie werkende te houden.
Wanneer je partner selectief naar je luistert kan je het gevoel krijgen dat je steeds dezelfde gesprekken voert, omdat een probleem nauwelijks in één gesprek valt op te lossen. Een eenzijdige relatie slurpt energie van de partner die nog moeite doet. De andere partner luistert namelijk alleen naar de dingen die hij of zij wilt horen. Als je ooit merkt dat je partner alleen lijkt te horen wat hij of zij wil horen, terwijl hij weinig of geen aandacht besteedt aan jou en andere dingen in de relatie, betekent dit dat je waarschijnlijk in een eenzijdige relatie zit.
4. De één focust zich op de relatie, de ander totaal niet
Het kan voorkomen dat één iemand in de relatie er alles voor doet om het draaiende te houden en de ander er totaal niks om geeft. Hun partners offeren nooit iets belangrijks voor hen op. Het kan zelfs zo erg zijn dat je partner alleen naar je toe komt als hij of zij wat nodig heeft. Het probleem hiervan is dat de partner die er wel energie in steekt er aan onderdoor gaat. Het is uitputtend, overweldigend en extreem vermoeiend. Dit is alles behalve goed voor je mentale gezondheid. Niemand verdient het om in een eenzijdige relatie te zitten. In plaats daarvan verdien je het om in een relatie te zitten waarin verantwoordelijkheden door beide partners worden gedeeld.
5. Je bent voorzichtig met de gespreksonderwerpen
De reden van niet alles met je partner delen kan zijn dat je de ander niet van streek wil maken. Wanneer je in een eenzijdige relatie zit kan het lastig zijn om elk onderwerp met je partner te bespreken, om zo geen onaangename reactie uit te lokken. Als jij merkt dat je bepaalde onderwerpen mijdt om zo geen conflict of koude reactie te creëren, is dit een teken van een eenzijdige relatie. In een relatie waar de energie van twee kanten komt is het bespreekbaar maken van alles een reden waarom de relatie zo goed verloopt.
Naast de kenmerken van een eenzijdige en daardoor ongelukkige relatie, zijn er ook kenmerken waaraan je een gelukkige relatie kan herkennen.