Je hebt vast weleens ergens gelezen hoe duur een kind is tot zijn of haar achttiende. Maar er is nog wel een aanzienlijk verschil of er nou een dochter of een zoon ter wereld is gebracht.
Wat kost een kind?
Zoals je waarschijnlijk al kunt raden moet je dieper in de buidel tasten voor een dochter dan voor een zoon. Een zoon grootbrengen kost namelijk zo’n 90.000 euro, terwijl een dochter bijna 125.000 euro ter rekening brengt – genomen over de eerste achttien jaar. Voor de moeizame rekenaar: een verschil van 35.000 euro. Deze cijfers komen voort uit een Brits onderzoek.
Waar zit het ‘m in?
Dit verschil is eigenlijk vrij simpel uit te leggen. Meisjes geven – meer – geld uit aan kleding, make-up en verzorgingsproducten. Reken er dus maar op dat je vooral aan je tienermeisje een stuk meer geld kwijt bent dan aan je tienerzoon. De kosten voor jongens- en meisjesbaby’s gaan gelijk op. Aan luiers alleen al ben je zo’n 2700 euro kwijt. Ook geven we in de eerste periode nagenoeg evenveel geld uit aan jongens- en meisjeskleren.
Dan breekt de peutertijd aan en daar wordt de geldkraan voor meisjes flink open gedraaid. Blijkbaar wordt er 37% meer geld uitgeven voor kleding aan dochters, dan aan kleren voor zonen. En dit onderzoek staat niet op zich. In juli publiceerde de Sainsbury’s bank eenzelfde soort uitslag: meisjes zijn op jaarbasis bijna 700 euro duurder dan jongens.
Kleding van zoon of dochter
Volgens hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat jongens het heft in eigen handen nemen en alles een beetje in balans brengen, op hun eigen manier. Zo’n 10% van de jongens slaagt er in iets meer bij hun ouders los te peuteren dan hun zussen. Bovendien ís meisjeskleding nu eenmaal vaak duurder, dus daar ongelijkheid niet in terug te vinden zijn.
Dan zijn er ook nog de kinderfeestjes. Er blijkt meer geld uitgegeven te worden aan meisjesfeestjes dan aan jongensfeestjes. Daar tegenover staat dat jongens wel weer wat duurdere cadeaus krijgen voor hun verjaardag dan meisjes. Een Playstation 5 is nét wat duurder dan een prinsessenjurk.