We verkiezen verhalen boven cijfers
Cijfertjes? Niks aan. Mensen willen achtergrond en persoonlijke verhalen. Iemand hoeft maar wat emotie of anekdotes aan zijn tekst toe te voegen, en we zijn om. “Je gaat echt niet dood aan kanker. Mijn opa heeft zijn hele leven gerookt zonder kanker te krijgen.” Leuk gebracht, maar dit soort dingen blijven gebaseerd op iemands eigen kijk op dingen.
We zijn niet goed in het herkennen van toeval
Bij een potje roulette denken: “Nu het balletje al zeker vier keer achter elkaar op rood is beland, móet het nu wel zwart worden.” Klinkt aannemelijk, but no. In toeval zit geen systeem. Dus wat er ook gebeurt: er kan net zo goed 10 keer achter elkaar zwart gegooid worden en daarna 10 keer rood. De kans is klein, maar deze kans is net zo groot als dat er 20 keer om en om zwart-rood gegooid wordt.
We zien soms dingen niet die er wel zijn of andersom
Dit noemen we misperception. Zo kun je patronen gaan zien wanneer je ergens in gelooft of dingen over het hoofd zien wanneer je het niet aannemelijk vindt. Zoals wanneer je vrienden hoort over de griep die heerst en jij spontaan begint te kuchen. “Hebben jullie het ook zo koud of ligt dat aan mij?”
We doen er alles aan om onze ideeën te bevestiging i.p.v. te ontkrachten
Je bent ergens van overtuigd en wil hier graag gelijk in krijgen. Natuurlijk ga je dan eerst op zoek naar bevestiging. Je ziet hierdoor echter al snel informatie over het hoofd. Om zo veel mogelijk met een open blik naar dingen te kijken, kan het geen kwaad om soms vraagtekens bij je overtuigingen te zetten. Tot irritants aan toe? Try me.
We hebben een geheugen dat ons graag voor de gek houdt
Of we het nou willen of niet, ons geheugen werkt van nature selectief. Zo kunnen we ons spontaan dingen herinneringen die nooit zijn gebeurd of in werkelijkheid heel anders gingen. Daarnaast hebben we de neiging om zo simpel mogelijk te denken. Zoals wanneer jij ervan overtuigd bent dat je huisgenoot schuldig is aan het opeten van je laatste bananen, want hé, wel zo makkelijk.
Deze 5 denkfouten zijn zo basaal, dat ze onbewust in elk van onze levens voorkomen. Helemaal niets om je zorgen over te maken dus. Het kan daarentegen nooit kwaad om je bewust te worden en hiermee je hersenen een stapje voor te zijn. Maak jezelf slimmer!