Eerste of tweede keus: ben ik een rebound voor haar?

Een rebound relatie is in feite geen nieuwe relatie, maar een manier van je nieuwe partner om haar oude relatie te vergeten. Het is in veel gevallen emotioneel zeer verwarrend en mist elke basis om iets vast op te bouwen. Het probleem is echter dat liefde nog steeds blind maakt. Gelukkig weten we exact wat de rode vlaggen zijn en kun je erger voorkomen door je ogen goed open te houden.

Vermijden

Ben je op zoek naar een relatie met toekomstperspectief, dan is de rebound-relatie het type wat je moet vermijden, aldus sekstherapeut Vanessa Marin. Aan de andere kant kan een dergelijke relatie geen kwaad als het voor jou meer een fwb-type relatie is. Het gevalletje van de vriendin waarmee je het bed deelt, maar niet je hart. Zijn je wensen op relationeel gebied heel anders, loop dan hard weg als veel van onderstaande punten herkenbaar zijn in je huidige situatie.

Niks geleerd

Weet ze je echt niet te vertellen waarom de laatste relatie is beëindigd en wat ze ervan heeft geleerd, dan zou dit al een ernstige waarschuwing moeten zijn. Het betekent simpelweg dat je nieuwe partner nog bezig is met de verwerking van de breuk. Huwelijks- en gezinstherapeut Vienna Pharaon is stellig in haar mening: “Dit vertelt ons meestal dat ze niet veel hebben nagedacht en weinig bewust zijn van de ontwikkelingen in de vorige relatie. Ze hoeven het hele verhaal niet meteen bekend te maken, maar het is een goed teken als iemand je kan vertellen waarom iets niet werkte en kunnen erkennen wat er aan de hand was.” Met andere woorden: deze persoon zit nog midden in de verwerking en het aangaan van een nieuwe relatie is dan eerder een onderdeel van de verwerking dan het resultaat van een oprecht gevoel van liefde.

rebound

Ze houden het casual

“Een rebound-relatie begint zelden vanuit het idee om er een langdurige relatie van te maken”, zegt Sadie Allison, seksuoloog en relatie-expert. Als je partner zich afstandelijk gedraagt, een vrijblijvende houding aanneemt of juist aangeeft dat ze niet op zoek is naar een serieuze relatie, dan moet het duidelijk zijn dat ze net uit een serieuze relatie komt. Dit type neemt duidelijk de tijd om te kunnen herstellen van de relatiebreuk. Dat laatste is uiteraard eerlijk. Het beste advies: accepteer de situatie dat jullie contact voor leuk en vrijblijvend moet zijn. Past dat niet binnen je verwachtingspatroon, stop er dan mee.

Het voelt al alsof je een vaste relatie hebt

Dit type relatie is het tegenovergestelde van wat je het beste als ‘casual’ kunt omschrijven. Na een paar weken lijkt het wel alsof jullie elkaar al jaren kennen. Alhoewel het gevoel best fijn kan zijn, is het vaak een teken aan de wand. In veel gevallen wordt het veroorzaakt doordat je nieuwe partner de oude situatie mist en aansluiting zoekt op wat ze al kende uit haar vorige contact. Kortom, het risico bestaat dat ze je ziet als vervanging van haar vorige partner.

rebound

 

Nog bezig met het verwerken

Misschien heeft je nieuwe partner keer op keer beweerd dat ze geen gevoelens meer heeft voor haar ex, maar dat je het gewoon kunt aanvoelen dat het niet klopt. “Als ze je vertelt dat haar vorige relatie recent is beëindigd en zegt dat ze ‘er overheen is’, terwijl ze overduidelijk haar emoties probeert te verbergen, dan is de kans groot dat je bent beland in een rebound. Ook als ze beweert dat de breuk haar niets doet, is het oppassen geblazen. Het kan een indicatie zijn dat ze niet verbonden is met haar gevoelens en zichzelf tracht te beschermen voor een nieuwe, mogelijk negatieve ervaring.

Ze praten altijd over hun ex.

Natuurlijk, sommige mensen blijven vrienden met hun exen. Logisch als er bijvoorbeeld nog jonge kinderen in het spel zijn. Dat contact moet uiteraard niet té regelmatig zijn. Elke week op een zondag gaan lunchen om even ‘bij te kletsen’ is simpelweg niet gezond. Wordt er daarnaast veelvuldig gesproken over ‘de ex’, dan is dat het moment om je af te vragen of ze wel echt los is van haar ex.