1. Een overload aan schermen om je heen
Je wordt moe door al het elektronica om ons heen en dit zorgt voor slaapproblemen. De verlichting op bijvoorbeeld je smartphone, laptop, tablet, televisie etc. laten je hersenen denken dat het nog geen avond/nacht is. Het resultaat is dat je ’s avonds slecht slaapt en minder goede nachtrust krijgt. Vermijd 90 minuten voordat je gaat slapen al het elektronica in huis.
2. In welke positie je het liefst ligt
Slaap je liever op je zij of op je buik? Aan de rand van het bed of juist in het midden? De manier waarop je in bed ligt bepaald voor een groot deel de kwaliteit van je nachtrust. Voor een betere nachtrust moet je zorgen dat je rug en nek in een natuurlijke positie ligt. Dit voorkomt klachten als stijfheid en spierpijn. Experimenteer met de grootte en dikte van kussens, zodat jij nog steeds in je favorite positie kunt blijven slapen.
3. Je eetpatroon is niet juist
Naast caffeine zorgt ook suiker ervoor dat je geen goede nachtrust kan krijgen. Suiker kan je alertheid verhogen op het moment dat je lichaam eigenlijk moet rusten. Het is daarom verstandig dat je een aantal uren voor het slapen gaan niet meer veel eet en drinkt. Wanneer je de volgende dag opstaat met hoofdpijn komt dat doordat je de avond ervoor teveel hebt gezopen óf je gedurende de dag te weinig hebt gedronken.
4. Knarsetanden is een nachtritueel
Soms wordt je wakker met hoofdpijn en kaakpijn. Dat is het gevolg van knarsetanden. Dit wordt veelal veroorzaakt door stress. Om je AquaFresh smile te behouden kun je een mondstukje aanvragen bij je tandarts, meer drinken, alcohol en caffeine vermijden of je gezicht laten masseren (door je vriendin en wellicht masseert ze ook de rest van je lichaam).
5. Je hebt stiekem een slaapstoornis
Dat is vervelend. Ga langs de dokter voor een verwijsbrief naar een slaapspecialist. Uit dit slaaponderzoek kan de specialist vaststellen of je een slaapstoornis hebt of niet.
Hopelijk hoef je, na vandaag, nooit meer uitgeput op te staan.