
Onderzoek van het CPB toont aan: de koopkracht gaat de komende jaren stijgen in Nederland
Hoewel alles in Nederland alsmaar duurder en duurder lijkt te worden, blijkt er wel degelijk licht aan het einde van de tunnel te zijn. Zo blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau dat de koopkracht de komende twee jaar zal gaan toenemen in ons koude kikkerland. Een goed vooruitzicht voor onze economie, want we gaan met hetzelfde geld de komende tijd dus meer kunnen kopen dan we op dit moment kunnen. Eigenlijk worden je zuurverdiende knaken simpelweg meer waard. Wij zochten uit hoeveel de koopkracht in Nederland exact gaat stijgen in 2025 en 2026.
De koopkracht gaat in 2025 en 2026 stijgen in Nederland
De laatste jaren zijn wat betreft de koopkracht niet bepaald gunstig geweest voor de gemiddelde Nederlander. Zo steeg de inflatie aanzienlijk harder dan de lonen, waardoor de armoede in Nederland stevig toenam. Toch gaat hier de komende jaren wel degelijk verandering in komen, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau. Dit zogeheten Centraal Economisch Plan toont namelijk aan dat de inflatie in zowel 2025 als 2026 minder hard zal toenemen dan het gemiddelde loon. Dat betekent dat de koopkracht in Nederland aanzienlijk zal gaan stijgen. Zo zal de gemiddelde Nederlander de komende twee jaar bijna 65 euro meer uit kunnen geven dan vorig jaar. In 2025 zal de koopkracht met maar liefst 1,9% stijgen, terwijl 2026 daar nog eens een toename van 1,5% bovenop doet. Deze voorspelling baseert het Centraal Planbureau op de verwachting dat Nederlandse huishoudens de komende tijd meer geld gaan uitgeven, waardoor de economie wederom opleeft en de lonen vervolgens zullen toenemen.
Werkenden houden over twee jaar 65 euro extra over
Deze toekomstige economische veranderingen zullen niet op ieder persoon dezelfde effecten hebben. Zo zal de koopkracht van mensen met een uitkering aanzienlijk sterker toenemen dan dat van werkende mensen in Nederland. Over de komende twee jaar gezien zullen uitkeringsgerechtigden zelfs 0,3% meer kunnen spenderen dan werkenden. Mensen die leven van een pensioen zullen dit jaar echter bijna niets merken van een toenemende koopkracht, maar dat zal in 2026 worden gecompenseerd met een stijging van maar liefst 1,1%. Hoewel de personen met een uitkering de grootste procentuele toename qua koopkracht zullen ervaren, valt het concrete geldbedrag dat daarbij hoort uitermate tegen. Uitkeringstrekkers zullen over de komende twee jaar een kleine 27 euro extra kunnen besteden, terwijl mensen met een baan na die periode maar liefst 65 piek meer overhouden dan voorheen.
In 2025 worden veel dingen aanzienlijk duurder
Goed, ondanks dat wel allemaal meer knaken gaan verdienen in 2025 en 2026, zullen ook de prijzen van talloze goederen en diensten stevig toenemen. Zo steeg de basiszorgverzekering dit jaar naar verluidt gemiddeld met maar liefst 10 euro ten opzichte van vorig jaar en worden de boodschappen ook alsmaar duurder in 2025. Daarnaast zal de gemiddelde prijs van een liter benzine vermoedelijk toenemen. Vorig jaar moest er een kleine 2,15 euro worden afgetikt voor een litertje Euro95, maar in 2025 zal dit tarief naar gemiddeld 2,20 euro gaan stijgen. Volgens sommige onderzoeken zal de prijs van een liter benzine dit jaar zelfs toe kunnen nemen naar maar liefst 2,50 euro. Tja, mocht dit allemaal daadwerkelijk gebeuren, zijn de meeste Nederlanders goed voorbereid door middel van hun toegenomen koopkracht.