
Aftrekposten belastingaangifte 2024: zijn er speciale dingen die je mee moet nemen?
Langzaam maar zeker wordt het weer tijd om belastingaangifte te doen over 2024, geen leuk werk, maar wel belangrijk. Het is daarbij van groot belang om stil te staan bij welke aftrekposten er van toepassing zijn. Zo zien veel mensen bepaalde aftrekposten vaak over het hoofd bij het doen van belastingaangifte, waardoor ze riante geldbedragen mislopen. Dat wil je natuurlijk niet, dus moet je goed opletten of je in aanmerking komt voor een van de minder bekende aftrekposten. Wij zochten uit of er speciale dingen zijn waarmee je rekening moet houden bij het doen van belastingaangifte over 2024.
Verborgen aftrekposten voor de belastingaangifte over 2024
Er zijn talloze aftrekbare zorgkosten waarvan niet algemeen bekend is dat je ze mag toepassen op je belastingaangifte. De Belastingdienst verschaft duidelijkheid over de zorgkosten die als aftrekpost kunnen fungeren bij de aangifte over vorig jaar. De kosten voor verpleging in een ziekenhuis zijn aftrekbaar, dat weten de meeste mensen wel, maar ook aanpassingen aan de auto wegens medische redenen kan als aftrekpost fungeren. Ook met de kosten voor steunzolen, reisvaccinaties en een dieet op voorschrift van een diëtist dien je rekening te houden. Een ander addertje onder het gras zijn reiskosten in verband met zorg. Zo kunnen het vervoer naar een arts en de reiskosten voor ziekenbezoek worden gezien als aftrekposten voor de belastingaangifte over 2024. Van vooral dat laatste zijn de meeste mensen niet op de hoogte. Ziekenbezoek is an sich al niet het soort bezoek wat je het liefste doet, maar daar gaan ook nog eens liters benzine aan verloren. Maak je niet druk, verreken het als aftrekpost en betaal minder belasting over je inkomen.
Hou rekening met reiskosten in loondienstverband
Ook omtrent reiskosten met betrekking tot werk zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Werk je in loondienst en moet je daarvoor met het openbaar vervoer reizen, dan mag je onder een aantal voorwaarden rekenen op heffingskorting. Deze korting wordt echter in mindering gebracht met de eventuele reiskostenvergoeding die je baas toekent. Daarbij is het van belang dat je minimaal één keer per week met het ov naar je werk komt en de reisafstand groter is dan 10 kilometer. Als je daaraan voldoet, wordt de hoogte van de heffingskorting bepaald aan de hand van de te overbruggen afstand en het aantal keer dat in een jaar reist. In het gunstigste geval bedraagt dat 2.578 euro die je van je belastbare inkomen mag aftrekken. Tja, dit is een van de aftrekposten die je beslist niet mag missen bij het doen van belastingaangifte.
Heffingskorting door aankopen voor een eigen bedrijf
Voor ondernemers zijn er nog talloze extra kosten die de heffingskorting flink kunnen opkrikken. Daar hoef je geen baas van een miljoenenbedrijf voor te zijn, want ook kleine ondernemers kunnen een hoop aankopen omzetten in aftrek van kosten. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een laptop, printer, zakelijke telefoon en vakliteratuur. Zolang je kan uitleggen dat een bepaalde aankoop per se nodig is voor je eigen onderneming, kan je het doorberekenen als extra aftrekposten voor de belastingaangifte. Voor zakelijke ritten kan je bijvoorbeeld 19 eurocent per kilometer aftrekken. Als je veel moet reizen voor je eigen bedrijf, kan dat dus resulteren in riante heffingskorting, vergis je niet! Doe je belastingaangifte 2024 ook op tijd, want als je de gegevens te laat invult kan dat een fikse boete opleveren.