Wat gebeurt er als je te weinig slaapt?
Een goede nachtrust is essentieel om goed te kunnen functioneren. Zo kan een tekort aan slaap veel invloed hebben op je prestaties op het werk en – nog belangrijker natuurlijk -je gezondheid. Volgens Shelby Harris, een klinische psycholoog en slaapspecialist is een groot signaal van slaaptekort dat je je de hele dag moe voelt, maar er zijn nog meer signalen van slaaptekort die we echt serieus moeten nemen. Wij hebben de twee kwalijkste voor je onder elkaar gezet.
1. Je gebruikt het weekend om bij te slapen
Het dagelijks leven kan soms heel hectisch worden. Vroege ochtenden, lange dagen en veel stress. Kortom, een hele drukke werkweek waardoor we in het weekend net wat langer in bed blijven liggen. Niets mis mee, zou je zeggen. Dit laat echter wel zien dat je te weinig slaap hebt gehad. Experts zijn het met elkaar eens dat het langer slapen in het weekend je slaaptekort niet zal herstellen. Na verloop van tijd kan dit zelfs opstapelen en lijden tot chronisch slaapgebrek. Ook kan het zo zijn dat je simpelweg minder gelukkig bent. Je krijgt meer het gevoel dat je leeft om te werken dan dat je werkt om te kunnen leven. Dat is niet oké. Streef daarom om elke dag en ook in het weekend hetzelfde aantal uur te slapen.
2. Je neemt te vaak slaapmiddelen in
Wanneer je je bed induikt en regelmatig moeite hebt om in slaap te vallen, dan is het een optie om slaapmiddelen te gebruiken. Volgens deskundigen kan het geen kwaad om af en toe slaapmiddelen te gebruiken. Merk je toch dat je steeds vaker en sneller grijpt naar slaapmiddelen? Dan moet je hier zo snel mogelijk mee stoppen. Het kan zijn dat je sneller in slaap valt, maar dat de kwaliteit van je slaap minder wordt. Dit probleem dien je bij de wortel aan te pakken, vraag daarom advies aan een slaapexpert.
Wil jij weten hoeveel slaap je nodig hebt op jouw leeftijd? Lees dan het volgende artikel: hoeveel slaap heb jij nodig op jouw leeftijd?