De zomertijd gaat van start

Nog een weekje en dan breekt de tijd eindelijk aan waar (waarschijnlijk) iedereen al een tijdje op zit te wachten: de zomertijd. Eindelijk worden de avonden weer wat langer. Weet jij eigenlijk waarom dat de tijd wordt aangepast? We leggen het even voor je uit. De reden dat we een zomer- en wintertijd hebben is eigenlijk puur om aan te kunnen sluiten met onze buurlanden. In 1977 werd in Nederland de zomertijd ingesteld. Andere landen hebben deze verschillende tijden ingesteld zodat ze in de zomertijd minder energie hoeven te verbruiken. In 1980 is de zomertijd dan ook Europees geregeld.

 

Welk effect heeft de zomertijd op je lichaam?

Omdat de klok opeens midden in de nacht verzet wordt, betekent het dat je een uurtje minder kan slapen. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar sommige mensen voelen hier toch wel de gevolgen van. De zomertijd heeft een groter effect op je dan je denkt. Je hele slaapschema wordt hierdoor namelijk aangetast. Uit een onderzoek uit 2020 blijkt het ook dat sommige mensen zich in de lentewisseling een stuk minder gelukkig voelen door deze opschudding van hun slaapschema. Op zich ook wel logisch, want je was wel gewoon al zes maanden gewend aan je andere ritme.

Wat zomertijd met je lichaam doet volgens slaapexperts

Wat kun je doen om deze wisseling makkelijk door te komen?

De tip die slaapexpert Nilong Vyas geeft aan mensen die altijd moeite hebben met het tijdsverschil: begin al een week van tevoren met geleidelijke aanpassingen in je slaapritme. Zo kun je elke dag voor bijvoorbeeld een kwartiertje eerder naar bed gaan en dit steeds verder opbouwen tot een uur. Zo went je lichaam vast aan het nieuwe slaapritme en wordt de ochtend van 26 maart een stuk gemakkelijker voor je.

Heb je überhaupt moeite met slapen? Lees dan wat je moet dan als je niet kan slapen. Misschien wordt jouw nachtrust wel weer hoe het hoort te zijn.