Whisky of Whiskey
Om licht in de duisternis te scheppen wat betreft de schrijfwijze duiken we eerst even kort in de geschiedenis van de drank. De drank dankt zijn naam aan de Keltische taal. Het stamt namelijk af van ‘usquebaugh’. Daarmee zijn we er nog niet. In het Schots-Keltisch is het namelijk ‘uisge beatha’ en het Iers-Keltisch zegt men ‘uisce beatha’. Alle drie de benaming hebben dezelfde betekenis: levenswater.
Ierse whiskey is beter (vond men)
De drie benamingen verklaren nog niet waarom de ene keer sprake is van whisky en de andere keer weer van whiskey, met een extra ‘e’ dus. Wat wel opvalt is dat de oorsprong van de naam in Schotland ligt. Echter produceerden de Ieren van oudsher ook whiskey. Je raadt het al, hier gaat de Ierse trots een rol spelen. De Ieren vonden hun whiskey namelijk een stuk beter en om duidelijk het verschil aan te geven werd er een extra ‘e’ aan toegevoegd. Op die manier was het gelijk duidelijk waar de whiskey vandaan kwam. Die schrijfwijze wordt nog steeds gehanteerd.
Amerikaanse Whisky of Whiskey?
Hoe zit het dan met Amerikaanse whiskey? Immers de merken Maker’s Mark en George Dickel hanteren doodleuk de Schotse spelling, whisky dus. De verklaring hiervoor is dat deze twee Amerikaanse whisky’s worden geproduceerd door bedrijven die zijn opgericht door immigranten met Schotse roots.
Zo ga je het onthouden
De grote vraag is nu hoe je de verschillen gaat onthouden. Natuurlijk is er een aanzienlijk smaakverschillen. Zo is Ierse whiskey zuiverder van smaak, vaak doordat het driemaal wordt gedistilleerd (Tullamore Dew bijvoorbeeld) en is de Schotse variant wat rokerig. Het proeven van elke whisky zo uiteraard een onbegonnen zaak zijn. Omdat wij Nederlanders toch wel een zwak hebben voor ezelsbruggetjes is het zinvol om te kijken naar de afkomst. Is de whisky afkomstig uit een land met een ‘e’ in de naam zoals Ierland, dan schrijf je het met een ‘e’. De landen zonder die ‘e’, denk aan Japan, Schotland en Canada, hanteren de naam zonder de ‘e’. Het klinkt complex en eigenlijk is het ook helemaal niet belangrijk, waar het immers om gaat is de smaak.